Dyniowe bajgle
Uwielbiam te pszenne bułeczki z dziurką! Bajgle są wyjątkowe nie tylko ze względu na charakterystyczny kształt, ale także formę przygotowania. Zanim ulepione bułeczki z wyciętą dziurką trafią do piekarnika, są krótko gotowane w posłodzonej wodzie. Dzięki temu ich miąższ jest niezwykle delikatny, a skórka lśniąca.
Bajgle najbardziej kojarzone są z Krakowem i Nowym Jorkiem. Nie wiem jak sprawa wygląda w innych regionach Polski, ale na Pomorzu zakupienie bajgla jest praktycznie niemożliwe. Na szczęście można je przygotować samodzielnie!
Dzisiejszą wersję przygotowałam w specjalnej, wrześniowej odsłonie, by powitać jesień. Moje bajgle są bowiem dyniowe.
Ps. Najlepiej smakują z hummusem, twarożkiem lub wędzonym łososiem.
Przepis dołączam do wrześniowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" na blogu Zapach chleba oraz listy Panissimo na włoskim blogu Sonoiosandra.
Dyniowe bajgle Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz Czas pieczenia: 22 min Calkowity czas: 2 godz 22 min Porcje: 6-8 Składniki
- 450 g mąki pszennej typ 650
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 300 g musu z dyni
- 50-70 ml letniej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- żółtko lub jajko do posmarowania wierzchu
- pestki dyni
Instrukcja
- Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z cukrem, drożdżami i solą. Mus/puree z dyni przelewamy do rondelka, dodajemy wody i podgrzewamy na małym ogniu, aż będzie letnie.
- Ciepły, rozwodniony mus stopniowo dodajemy do suchych składników i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem. Po kilku minutach przekładamy ciasto do podsypanej mąką misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu, zostawiamy na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na 6-8 części. Z każdej części formujemy okrągłą bułeczkę, które kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem i posmarowanej oliwą.
- Bierzemy mały kieliszek/zakrętkę i wycinamy środki w przyszłych bajglach. Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut.
- W dużym garnku gotujemy wodę z łyżką cukru. Wyrośnięte bajgle wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy po 1 minutę na każdą stronę. Podgotowane bajgle kładziemy ponownie na blasze wyłożonej pergaminem.
- Rozbełtanym jajkiem smarujemy wierzch bajgli i posypujemy pestkami dyni. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez 20-25 minut, aż będą rumiane.