Dwupiętrowa chałka

Dwupiętrowa chałka

Zdjęcie - Dwupiętrowa chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chałkę piekę przez cały rok, bo mam słabość do tego wypieku, ale najbardziej kojarzy mi się z Wielkanocą i trochę nie wyobrażam sobie świątecznego śniadania bez zaplatanego chlebka. Wbrew pozorom chałkę wcale nie trzeba jeść na słodko, cudownie komponuje się z kremowym pasztetem i chrzanem, albo z pastą jajeczną. A jeśli zostanie jej kawałek po świętach, to zawsze można ją obtoczyć w mleku i jajku i odsmażyć na patelni, wyjdą w ten sposób cudowne tosty francuskie!

Po ostatnich udanych eksperymentach w zaplataniu chałki w taki sposób, aby była okrągła, postanowiłam popracować nad jej dwupiętrową wersją. Gdy wyjęłam ją z  piekarnika to pomyślałam, że wyszła mi „chałka z poddaszem”. Do tego w przekroju każda kromka wygląda jak mała chmurka :)

A jej wykonanie jest dosyć proste. Wystarczy wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Z 3 robimy wałeczki i zaplatamy klasyczny warkocz, a ostatnią część dzielimy na 3 mniejsze części i również je zaplatamy. Mniejszą chałkę kładziemy na większą i w tym cała filozofia.

To jak, kogo przekonałam do wypieku?

Zdjęcie - Dwupiętrowa chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Dwupiętrowa chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Dwupiętrowa chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3.5 z 2 ocen

Dwupiętrowa chałka Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. 15 min. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 2 godz. 35 min.

Porcje: 1

Składniki

  • 600 g mąki pszennej typ 650
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 100 g masła
  • laska wanilii
  • szczypta soli
  • Wierzch:
  • jajko

Instrukcja

  1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, cukier, sól. Robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Wydrążamy czubkiem ostrego noża ziarenka z laski wanilii, dodajemy je do suchych składników.
  2. W rondlu podgrzewamy mleko z masłem, czekając, aż tłuszcz się roztopi. Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto kilka minut. Ciasto powinno być elastyczne, zostawiamy je w misie pod przykryciem na godzinę.
  3. Po tym czasie podsypujemy ciasto mąką, aby się nie lepiło i dzielimy na 4 równe części. Z trzech kawałków formujemy długie wałeczki i zaplatamy chałkę jak warkocz.
  4. Czwartą część dzielimy na 3 części i robimy z nich mniejsze wałeczki, również zaplatamy na warkocz.
  5. Na środku wierzchu większej chałki umieszczamy wałeczek lub np. rączkę drewnianej łyżki w taki sposób, aby zrobić w niej delikatne wgłębienie. Smarujemy je rozbełtanym jajkiem i umieszczamy mniejszą chałkę. Złączone warkocze przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, przykrywamy na godzinę.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, chałkę z wierzchu smarujemy jajkiem i wkładamy do pieca. Pieczemy ok. 30 minut, aż chałka będzie rumiana.

 

3.1.09

Kategorie przepisów