Dutch baby, czyli pieczony naleśnik

Dutch baby, czyli pieczony naleśnik

Cześć,

Dziś zapraszamy Was na lekki, słodki deser – efekt poszukiwań deseru idealnego na letnie upały. Dutch baby, czyli pieczony naleśnik.

Zdjęcie - Dutch baby, czyli pieczony naleśnik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na 2 porcje – to, co na zdjęciu, przekroiliśmy na pół):

  • 1/2 szklanki mąki (zabrakło mi pszennej także dodałam 3 łyżki kukurydzianej)
  • 1/2 szklanki mleka (użyłam 2%-wego)
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
  • cukier puder i owoce do dekoracji

Zdjęcie - Dutch baby, czyli pieczony naleśnik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-off:

  • Mleko mieszamy z jajkami aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Dodajemy mąkę, sól, cukier i budyń. Całość mieszamy na gładką masę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wkładamy do środka szklaną paterę (użyłam patery o boku 21 cm) i grzejemy ją przez 20 minut.
  • Paterę smarujemy oliwą (lub olejem) – zarówno spód, jak i brzegi. Do jej posmarowania użyłam pędzelka silikonowego. Wlewamy ciasto. Pieczemy na termoobiegu około 20 minut.
  • Pieczony naleśnik posypujemy cukrem pudrem. Podajemy go z owocami i/lub dżemem.

Smacznego!

Gosia i Przemek

Kategorie przepisów