Dutch Baby

Dutch Baby

Dutch Baby w dosłownym tłumaczeniu oznacza „holenderskie dziecko”, jednak przepis ten nie ma nic wspólnego z Holandią. Jest to amerykańska wersja niemieckich placków Pfannkuchen. Słowo „Dutch” pochodzi w tym wypadku od niemieckojęzycznych imigrantów przybyłych do stanu Pensylwania, których określano mianem Pennsylvania Dutch.
Naleśniki te pierwszy raz zaserwowano w Manca's Cafe w Seattle, a nazwę wymyśliła córka właściciela.

Przygotowanie Dutch Baby jest bardzo łatwe, najlepiej jednak jest zrobić go przy użyciu grubej patelni z możliwością wstawienia do piekarnika (a więc bez plastikowej rączki). Można go także zrobić w okrągłym, żaroodpornym naczyniu – wówczas tylko smarujemy jego dno masłem i nie podsmażamy wstępnie naleśnika na kuchence.

Jeden taki naleśnik wystarczy na śniadanie dla 2 osób. Polecamy! :)

Zdjęcie - Dutch Baby - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
DUTCH BABY
(1 naleśnik/2 porcje)

  • 3 duże jajka
  • ½ szklanki mąki
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 solidna łyżka klarowanego masła
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • sok z cytryny
  • cukier puder

+ opcjonalnie owoce do podania

Piekarnik nagrzać do 220 stopni C.
Jajka, mleko, mąkę, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli zmiksować na gładkie ciasto. Na średniej wielkości patelni rozgrzać masło klarowane. Wlać ciasto i smażyć kilkanaście sekund. Następnie zdjąć z ognia i wstawić do piekarnika. Piec przez 20-25 minut, aż brzegi naleśnika mocno podniosą się do góry i zrobią się rumiane.
Upieczonego naleśnika skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem pudrem. Po wyjęciu z piekarnika naleśnik nieco opada.
Świetnie smakuje ze świeżymi, sezonowymi owocami.


(na podstawie przepisu stąd, z moimi niewielkimi zmianami)

Zdjęcie - Dutch Baby - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów