Duńskie kanapki z jajecznicą
Wczoraj opisywałam na blogu miłość Duńczyków do kanapek i przedstawiłam przepis na kanapkę ”Słońce nad Gudhjem”, natomiast dzisiejsza propozycja na smørrebrød jest prostsza i zdecydowanie mniej kontrowersyjna. Żadnej surowizny! ;)
Choć jajecznica i wędzona makrela brzmią banalnie, nie wpadłabym na to, by połączyć oba składniki razem. Efekt? Ciekawy i bardzo smaczny. Warto więc spróbować :)
DUŃSKIE KANAPKI Z JAJECZNICĄ
4-5 kromek ciemnego, żytniego chleba (duńczycy używają chleba rugbrød),
4 jajka, wędzona makrela,
masło,
sól i pieprz,
posiekany szczypiorek
Z makreli zdjąć skórę i oddzielić ości. Usmażyć jajecznicę na maśle, doprawiając solą i pieprzem. Kromki chleba posmarować masłem, nałożyć jajecznicę, a na wierzchu nałożyć nieco wędzonej ryby. Na koniec posypać szczypiorkiem.
(przepis z książki „Skandynawia jest piękna!” podpatrzony na blogu Inspiracje z Północy)