Dagmara, U stóp Benbulbena
https://pocztowkizirlandii.wordpress.com/
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/wrapy-z-kurczakiem-i-salatka-coleslaw

Wrapy z kurczakiem i sałatką coleslaw

Zdjęcie - Wrapy z kurczakiem i sałatką coleslaw – U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sałatka coleslaw jest tak tutaj popularna, że można by pomyśleć, iż to narodowe danie wyspiarzy. Mało kto wie, że nazwa pochodzi z Niderlandów, zaś praprzodka tego prostego dania trudno jednoznacznie wskazać, gdyż kapusta jest uprawiana od czasów antycznych. Współczesna wersja narodziła wtedy, kiedy majonez na dobre rozsiadł się na europejskich stołach, czyli gdzieś w połowie XVIII w. Bez względu na pochodzenie wpisała się na stałe w krajobraz kulinarny Irlandii.

Coleslaw jest podawany jako surówka do obiadu, sałata do hamburgera, składnik większej sałatki czy talerza sałatek (gdzie leży obok jajek w majonezie i ziemniaków – a jakżeby inaczej! – w majonezie). Coleslaw jest wyśmienity z frytkami i w kanapce. Na śniadanie i na kolację. Na lunch w sumie również się nada. Na przykład sprawdzi się jako nadzienie wrapa. Zaś z kurczakiem tworzy idealny duet!

Do wrapów najbardziej lubię klasyczny coleslaw z białej kapusty z odrobiną marchewki. Natomiast do innych dań lubię różne wariacje, w tym kwaskowatą wersję z czerwonej kapusty z zielonym jabłkiem. A jaka jest wasza ulubiona wersja surówki z kapusty?

Zdjęcie - Wrapy z kurczakiem i sałatką coleslaw – U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami WRAPY Z KURCZAKIEM I SAŁATKĄ COLESLAW
  • 4 pszenne wrapy z ziarnami
  • 3 filety z kurczaka
  • mieszanka suszonych ziół (np. oregano, tymianek, rozmaryn, kozieradka, bazylia, cząber)
  • olej słonecznikowy
  • 2 garści mieszanki liści sałatowych

Coleslaw:

  • ½ główki białej kapusty (ok. 300 g)
  • 1-2 marchewki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki crème fraîche
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Z kapusty usuwamy głąb, marchewki obieramy. Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na dużych oczkach (ręcznie lub w malakserze). Majonez mieszamy ze śmietaną, octem i musztardą (w wersji na szybko można użyć tylko majonezu, a w wersji fit majonez zastąpić jogurtem). Warzywa mieszamy z sosem majonezowym i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zioła mieszamy z solą i pieprzem, a gotową mieszanką obsypujemy piersi z kurczaka. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju na średnim ogniu, wkładamy przyprawione filety i smażymy 3-4 minuty, po czym przekładamy filety na drugą stronę i smażymy kolejne 3-4 minuty. Przykrywamy patelnię pokrywkę, wyłączamy palnik i czekamy ok. 5 minut, zanim przeniesiemy filety na deskę.

Piersi kurczaka kroimy na kawałki. Umyte i osuszone liście sałatowe rwiemy na kawałki (jeśli są duże). Na każdej tortilli (można je uprzednio podgrzać w piekarniku lub w mikrofalówce) układamy warstwę sałatki, kawałki kurczaka i sałatę. Zwijamy i kroimy na 3 części.