Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej  kapusty

Odkąd znalazłam ten przepis na blogu Dagmary, korzystam z niego zawsze gdy mam ochotę na rybę czy wątróbkę smażoną albo kotlety sojowe w panierce.

Surówka jest pyszna, spróbujcie!

Zdjęcie - Surówka z kiszonej  kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Surówka z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 500g kiszonej kapusty
  • 1 mała cebula (40 - 50g)
  • 2 średnie marchewki (ok. 200g)
  • 2 łyżki cukru
  • 3 - 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Kapustę lekko odciskamy z soku (jeżeli jest mocno kwaśna płuczemy raz w zimnej wodzie). Dodajemy drobniutko posiekaną cebulkę i marchewkę startą na mniejszych oczkach oraz 2 łyżki cukru, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy olej i ew, jeśli trzeba doprawiamy jeszcze cukrem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy, aż smaki się "przegryzą".

Smacznego:)

Kategorie przepisów