Serniczek truskawkowy- pyszny i łatwy

Serniczek truskawkowy- pyszny i łatwy

Zdjęcie - Serniczek truskawkowy- pyszny i łatwy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To już ten czas! Niedługo na każdym straganie będziemy mogli kupić pyszne, słodkie truskawki! Jeśli jednak (tak jak ja…) macie jeszcze po zimie zapas mrożonych owoców, proponuję wykorzystać je do przygotowania tego super prostego serniczka, który w zasadzie robi się sam!

Zdjęcie - Serniczek truskawkowy- pyszny i łatwy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Serniczek truskawkowy- pyszny i łatwy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania (tak, tak – tego serniczka nie trzeba piec) wykorzystałam gotowy spód do tarty, możecie go jednak przygotować sami (pod listą składników znajdziecie link do przepisu), lub nawet serowo-truskawkową masę podać samą, jako deser w małych szklaneczkach. Kolejnym pomysłem jest przygotowanie masy z ciasteczek i masła, schłodzenie jej, a następnie wylanie na wierzch truskawkowego kremu- w takiej sytuacji użyć możecie wyższej foremki- tortownicy. Jak sami widzicie, nadzienie jest bardzo uniwersalne i sprawdzi się świetnie w każdej kombinacji!

Zdjęcie - Serniczek truskawkowy- pyszny i łatwy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten sernik to tylko … 4 składniki (plus ciasto, naturalnie), a efekt naprawdę więcej niż zadowalający! Z resztą, przekonajcie się sami! :)

Zdjęcie - Serniczek truskawkowy- pyszny i łatwy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • mus truskawkowy - 400 ml (szczegóły poniżej)
  • galaretka truskawkowa - 1 opakowanie
  • cukier - 1/3 szklanki (lub do smaku- w zależnośći od słodyczy użytych owoców)
  • twaróg mielony - 500 g
  • ciasto - szczegóły poniżej
Przygotowanie:

Mus truskawkowy:

Mrożone owoce podgrzej, by się rozmroziły, surowe -tylko oczyść z ogonków, a następnie zmiksuj blenderem na gładki mus/puree. Potrzebujemy go 400 ml.

Mus truskawkowy podgrzej, a następnie połącz z galaretką (czyli zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zastępując wodę musem truskawkowym) i cukrem. Odstaw do ostygnięcia.

Dodaj twaróg i całość zmiksuj na gładką masę.

Spód:

Możesz użyć gotowego spodu na tartę lub przygotuj wg. proporcji:

  • mąka pszenna – 150 g
  • cukier puder – 90 g
  • jajko – 1 szt
  • masło – 125 g, miękkie
  • szczypta soli

Masło i cukier zmiksuj w robocie kuchennym (z ostrzami „s”), aby składniki się połączyły. Wbij jajo i mieszaj przez 30 sekund. Wsyp mąkę i sól,  miksuj, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję (nie za długo, żeby nie zrobiło się twarde). Ciasto włóż do foliowego woreczka i na 30 minut schowaj do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj, wyłóż nim foremkę do tarty. Przytnij nadmiar ciasta na brzegach. Do wnętrza foremki włóż papier do pieczenia, wysyp obciążenie, np. groch. Piecz ok. 15 minut w temp. 200 oC. Zdejmij papier i obciążenie. Piecz przez kolejne ok. 15 minut, aż spód ładnie się zarumieni. Ostudź.

Na spód wlej masę serowo-truskawkową i odstaw ciasto do lodówki (najlepiej na całą noc), by stężało.

Kategorie przepisów