Pierogi z mięsem. Ciasto idealne
            
 
 
 Na blogu pojawiły się już pierogi ruskie, pierogi z kapustą i grzybami, pora na pierogi z mięsem - moje ulubione.
Oczywiście i tym razem, trzymam się swojego sprawdzonego, najlepszego przepisu na ciasto, bo uważam go za idealny.
 
 Pierogi z mięsem, choć pracochłonne, to efektem wynagradzają wszystkie trudy. 
 Znikają w ekspresowym tempie, pozostawiając po sobie jedynie miłe wspomnienie:)
 
 Składniki ( na ok. 80 pierogów):
Ciasto:
- 400g mąki pszennej (ja tym razem użyłam mąki żytniej)
 - 1 szklanka bardzo ciepłej wody
 - 2-3 łyżki oleju
 - 1 łyżeczka soli
 
Farsz:
- 700g mięsa wieprzowego (u mnie karkówka, równie dobrze może być łopatka)
 - 700g mięsa drobiowego (u mnie udka z kurczaka)
 - 3 marchewki
 - 2 pietruszki
 - 0.4 selera
 - 0.5 pora
 - 2 cebule
 - 1 łyżka masła
 - 1 łyżka vegety
 - 4 ząbki czosnku
 - sól pieprz, papryka, majeranek do smaku
 
Mięso zalać wodą, dodać wszystkie warzywa (jedną cebulę zostawić na później), doprawić vegetą i ugotować do miękkości.
 Ugotowane, wystudzone mięso zmielić.
 Wraz z mięsem zmielić ugotowane 2 marchewki, pietruszkę, pora, kawałek selera i czosnek.
 Pozostawioną surową cebulę, posiekać, zeszklić na łyżce masła, zmielić i dodać do mięsa.
 Masę mięsną doprawić spora ilością przypraw: solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
 Mięso by nie było za suche, można podlać odrobiną rosołu pozostałego po gotowaniu.
 Składniki na ciasto szybko zagnieść.
 Ciasto cienko rozwałkować.
 Przy pomocy np. szklanki wycinać koła.
 Nakładać farsz i zlepiać brzegi pierogów.
 Gotowe pierogi wrzucać na gotującą się, osoloną wodę.
 Pierogi gotować, na małym ogniu ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.
 Podawać prosto z wody polane masłem i cebulką, lub podsmażone na patelni.