Pieczony filet kurczaka z marynaty cytrynowo – miodowej

Pieczony filet kurczaka z marynaty cytrynowo – miodowej

Pomysł na tego kurczaka, powstał po przeczytaniu książki “Serce na talerzu” Alyssy Shelasky. Alyssa, nie ma pojęcia o gotowaniu, dopóki nie poznaje swojego przyszłego chłopaka i szefa kuchni w jednym. Od tej pory wszystko się zmienia. Dzięki ukochanemu, odkrywa nowe smaki, a gotowanie staje się dla niej przyjemne i fascynujące.

Alyssa, zapiekała filety posypane panierką z bułki tartej, pomieszanej z oliwą, rozpuszczonym masłem i bazylią. Ja zrezygnowałam z panierki, ale zachęcam do eksperymentów. Zamiast bułki, można użyć płatków owsianych, płatków migdałów lub panierkę panko ?

Zdjęcie - Pieczony filet kurczaka z marynaty cytrynowo – miodowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 4 – 5 filetów z kurczaka
  • pełna łyżka masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Marynata

  • łyżka płynnego miodu
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku ( drobno posiekane )
  • po pół łyżeczki tymianku i rozmarynu
  • pieprz i sól do smaku

Dodatkowo – kawałki cytryny, gałązki tymianku lub liście laurowe

Jeżeli filety są duże, przekrój je w poprzek na dwa cieńsze płaty. Mniejsze filety, możesz delikatnie rozbić.

Wszystkie składniki na marynatę, dokładnie połącz. Piersi kurczaka, daj do marynaty i pomieszaj, marynata powinna dokładnie pokryć filety. Odłóż do lodówki na 40 minut.

Masło rozpuść, do ostudzonego masła, dodaj oliwę.

Piersi wyciąg z marynaty, ułóż w naczyniu do zapiekania i polej masłem z oliwą. Na każdy filet połóż kawałek plasterka cytryny i liść laurowy, lub gałązkę tymianku.

Naczynie przykryj folią aluminiową i zapiekaj pod przykryciem około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Następnie ściągnij folię i zapiekaj kolejne 15 minut. Filety podaj do obiadu lub na kolację we dwoje ?

Zdjęcie - Pieczony filet kurczaka z marynaty cytrynowo – miodowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów