Agatajot, Kuchnia Agaty
http://kuchniaagaty.pl
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/parmezanowe-placuszki-z-cukinii

Parmezanowe placuszki z cukinii

Zdjęcie - Parmezanowe placuszki z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Koniec wakacji i wczesna jesień to czas, kiedy cukinii mamy w brud. Rośnie teraz jak szalona i tylko przepisy na jej wykorzystywanie trzeba wymyślać:)

Zdjęcie - Parmezanowe placuszki z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś proponuję placuszki cukiniowe z dodatkiem paremezanu (albo innego dojrzewającego sera). Przygotowuję je w zasadzie z kilku tylko składników, z pominięciem ziemniaków (bo często takie połączenie można spotkać). Tylko cukinia, ser, jajko i mąką. Do smażenia tego typu placków wykorzystuję najczęściej moją ulubioną mąkę z ciecierzycy. Sprawia, że placuszki są idealnie chrupiące, a zarazem delikatne. Możecie jednak użyć klasycznie mąki pszennej.

Zdjęcie - Parmezanowe placuszki z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ważną sprawą przy przygotowywaniu takich placuszków jest bardzo dobre odsączenie potartej cukinii z nadmiaru płynu. Ja utartą cukinię solą i odstawiam na sitku do odcieknięcia, a następnie dzielę na mniejsze porcje i każdą odciskam tak mocno, jak tylko potrafię w dłoniach. Można też cukinię włożyć do materiałowej ściereczki i zawinąć ją i w ten sposób odciskać wodę. Ponieważ cukinia zawierać może różną ilość wilgoci, może okazać się, że do masy dodać odrobinę więcej mąki. Sugeruję też używać małych cukinii, mają dużo smaku i są bardziej jędrne od mocno przerośniętych sztuk.

Zdjęcie - Parmezanowe placuszki z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do placuszków podałam sos tzatziki (TU znajdziecie PRZEPIS), można je też podać po prostu z gęstym jogurtem greckim i oprószyć świeżo mielonym pieprzem czy posypać posiekanym koperkiem.

Z przepisu usmażycie ok. 12 sztuk, dodam tylko na koniec, że dzieci te placuszki uwielbiają!

Składniki:
  • cukinia - 1/2 kg, najlepiej małe sztuki
  • mąka z ciecierzycy - 1/2 szklanki
  • mąka pszenna - ok. 2 łyżki
  • jajko - 2 szt
  • parmezan - ok. 70g, świezo tarty
  • sól, pieprz - do smaku
  • olej - do smażenia
Przygotowanie:

Cukinię (ze skórą) zetrzyj na dużych oczkach tarki. Posól i ułóż na kwadrans na sitku, niech zmięknie i puści sok. Po tym czasie podziel ją na mniejsze porcje i bardzo dokładni odciśnij w dłoniach- ma być zupełnie sucha!

Odciśniętą cukinię wymieszaj z mąką z ciecierzycy (i odrobiną pszennej- dla dobrej konsystencji), wbij jajka i dodaj drobno starty parmezan. Wymieszaj.

Gotowe ciasto nakładaj łyżką na rozgrzany na patelni olej, smaż placuszki z obu stron na złoto. Przed podaniem odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło np. z sosem tzatziki TU link do PRZEPISU.