Agatajot, Kuchnia Agaty
http://kuchniaagaty.pl
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/nalesniki-zapiekane-z-jajkiem-szynka-i-serem

Naleśniki zapiekane z jajkiem, szynką i serem

Zdjęcie - Naleśniki zapiekane z jajkiem, szynką i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na pewno znacie takie dni, kiedy: rano okazuje się, że nie ma pieczywa, w porze kolacji zabrakło bułeczek albo po prostu nagle macie ochotę na coś na ciepło. Wtedy z ratunkiem przybywają NALEŚNIKI! Składniki, które każdy ma w kuchni (mleko, jajka, mąka), kilka minut i baza do przygotowania setek wariacji (tak na słodko, jak i wytrawnych) gotowa!

Zdjęcie - Naleśniki zapiekane z jajkiem, szynką i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś zapraszam na solidne śniadanie, a nawet lekki obiad. To naleśniki usmażone na bogatym, jajecznym cieście, zapieczone z jajkiem sadzonym, serem i szynką w środku.

Zdjęcie - Naleśniki zapiekane z jajkiem, szynką i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ponieważ sezon na szparagi trwa w najlepsze, dodałam kilka zielonych, przesmażonych tylko na oliwie. Świetnie komponować się tu też będzie po prostu porcja zielonej sałaty czy świeże pomidory.

Zdjęcie - Naleśniki zapiekane z jajkiem, szynką i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji usmażycie ok. 10 dużych naleśników, na każdą porcje doliczamy po 1 jajku, plastrze sera i szynki (gotowanej lub dojrzewającej np. szwardzwaldzkiej- danie będzie bardziej wyraziste w smaku).

Składniki:
  • Ciasto na naleśniki:
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • jajko - 4 szt
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • mleko - 1 i 1/2 szklanki
  • masło roztopione/olej - 3 łyżki
  • Nadzienie (na każdą sztukę naleśnika):
  • jajko - 1 szt
  • szynka - 1 duży plaster
  • szer - 1 plaster
  • dodatki - wg. uznania, np. pomidory, sałata, szparagi ...
  • sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:

Ciasto na naleśniki:

W misce połącz mleko z roztopionym masłem/olejem i jajkami. Dodaj suche składniki: mąkę, cukier, sól i wymieszaj, aby ciasto nie miało grudek.

Dobrze rozgrzej nieprzywierającą patelnię i nakładaj porcje ciasta. Równomiernie rozprowadź masę na dnie patelni i smaż cienkie placki na złoto, z obu stron.

Nadziewanie:

Gotowe placki przełóż na blaszkę do pieczenia (pokrytą papierem do pieczenia). Ułóż naleśniki obok siebie, na środek każdego nałóż porcję sera i szynki. Złóż boki ciasta do środka tak, by w środku pozostała wolna przestrzeń (a naleśniki miał kształt kwadrata). W wolne miejsce na środku wbij jajko.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 10-12 minut, aż białko jajka się zetnie (najlepiej, aby żółtko pozostało płynne). Podawaj od razu, oprószone solą i pieprzem.