Kujawski, Wielkanoc z Kujawskim
http://wielkanoc.fooder.pl/
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/mazurek-pomaranczowy-z-polewa-czekoladowa

Mazurek pomarańczowy z polewą czekoladową

Zdjęcie - Mazurek pomarańczowy z polewą czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mazurek pomarańczowy z polewą czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mazurek pomarańczowy z polewą czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mazurek pomarańczowy z polewą czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mazurek pomarańczowy z polewą czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki;

  • 150 g mąki pszennej
  • 110 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 100 g mąki krupczatki
  • 100 g czekolady
  • 50 g konfitury pomarańczowej
  • 20 g kwaśnej śmietany
  • 10 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 jajko
  • skórka otarta z ½ pomarańczy

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do stężenia do lodówki.

 

Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy jajko, śmietanę, drobno startą skórkę z ½ pomarańczy oraz 80 ml oleju Kujawskiego. Zagniatamy kruche ciasto. Schładzamy przez 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Pieczemy około 20 min. w temp. 180ºC na złoty kolor. Studzimy.

 

Na wystudzonym spodzie rozsmarowujemy konfiturę.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy 30 ml oleju i dokładnie mieszamy. Studzimy do temperatury pokojowej. ¾ tężejącej polewy wylewamy na konfiturę.

Galaretkę siekamy nożem lub rozdrabniamy widelcem i wykładamy na tężejącą polewę. Uwaga, polewa nie może być ciepła!

Ciasto wstawiamy do lodówki, aby zastygło.

 

Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl/