Łatwy chleb z ziarnami

Łatwy chleb z ziarnami

Łatwy przepis na chlebek domowy z mieszanki mąki zwykłej i pełnoziarnistej, oraz płatków owsianych i ziaren. Chlebek jest zwarty, miękki i bardzo smaczny, a co najważniejsze jest bardzo łatwy ?

Zdjęcie - Łatwy chleb z ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • torebka suszonych drożdży ( 7 – 8 g )
  • 2 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 4 łyżki mieszanki ziaren ( dynia, słonecznik )
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • bułka tarta i tłuszcz do natłuszczenia formy

W ciepłej ( nie gorącej ) wodzie, rozpuszczam cukier i drożdże. Odstawiam na kilka minut.

W misce mieszam mąki, sól, płatki owsiane i ziarna.

Do sypkich produktów, dodaję zaczyn. Wszystko dokładnie mieszam, drewnianą łyżką. Następnie całość, wyrabiam przez kilka minut. Ciasto powinno być zwarte i odchodzić od brzegów miseczki.

Miskę przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 40 minut, w ciepłe miejsce.

Piekarnik nastawiam na 200 stopni.

Po tym czasie ponownie krótko wyrabiam ciasto, daję do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki o wymiarach 11 x 27 cm. Foremkę przykrywam i odstawiam ponownie, na 20 minut do wyrośnięcia.

Chlebek daję do piekarnika i piekę około 60 – 70 minut w temperaturze 200 stopni. Chlebek powinien się mocno przyrumienić ? Smacznego ?

Chleb w trakcie pieczenia mocno rośnie, jeżeli pieczesz na środkowej półce, pod koniec pieczenia, skórka może się za bardzo przypiekać. W takim przypadku, przykryj chleb z góry folią aluminiową.

Zdjęcie - Łatwy chleb z ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis lekko zmodyfikowany ze strony Zajadam. pl

Kategorie przepisów