Pastelle, Ósmy kolor tęczy
https://osmykolorteczy.pl
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/brukselka-z-ciecierzyca-i-parmezanem

Brukselka z ciecierzycą i parmezanem

Gdy na większości straganów przesypuje się soczyście zielona brukselka, to znak, że zima zbliża się wielkimi krokami. Właśnie o tej porze roku to warzywo jest najpiękniejsze, najświeższe i najsmaczniejsze. Nie wiem co mają w sobie te miniaturowe kapustki, ale uwielbiam je zarówno za wygląd, jak i smak.

Jako dziecko wyjadałam wszystkie brukselki z zupy jarzynowej, a polane masłem i bułką tartą mogłam jeść choćby co dzień i tak jest do dzisiaj. Przez długie lata tak właśnie najczęściej podawałam brukselkę, aż do chwili gdy zaczęłam zastanawiać się jak jeszcze można by ją zaserwować. No i zaczęło się…

Pojawiły się tarty, zapiekanki, potrawki, zupy i sałatki na rozmaite sposoby. Jednym z najprostszych sposobów na przygotowanie tego zimowego warzywa jest usmażenie go na patelni. W tej formie lubię łączyć brukselkę z ciecierzycą. W tym zestawieniu sprawdza się świetnie i może stanowić zarówno przystawkę do dania głównego, jak też samodzielne, wegetariańskie danie. Podając je wegetarianom należy tylko pamiętać, by zrezygnować z parmezanu lub zastąpić go innym serem.

Zdjęcie - Brukselka z ciecierzycą i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(4 porcje)

  • 500g brukselki
  • puszka ciecierzycy 400g
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
  • sól
  • grubo mielony pieprz
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Brukselkę oczyść z uszkodzonych liści i przekrój na połówki.
  • Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Do roztapiającego się tłuszczu dodaj lekko zmiażdżone ząbki czosnku.
  • Na gorący tłuszcz wrzuć brukselki, oprósz solą i smaż na średnim ogniu przez około 10 minut lub do czasu aż zmięknie i ładnie się zrumieni.
  • Gdy brukselka jest już miękka dodaj odsączoną i opłukaną ciecierzycę.
  • Dopraw do smaku pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Warzywa przełóż na salaterkę i posyp parmezanem.
  • Podawaj na ciepło.

Smacznego!

Zdjęcie - Brukselka z ciecierzycą i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brukselka z ciecierzycą i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami