Bliny rosyjskie

Bliny rosyjskie

Zdjęcie - Bliny rosyjskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciąg dalszy dań bezmięsnych;-) Choć akurat ta propozycja bardziej nadaje się na przystawkę niż na danie główne. Już od dawna za mną chodziły bliny rosyjskie i w końcu nadszedł ich dzień... Te zrobiłam z samej mąki gryczanej, ale następne będą już dodatkiem pszennej.
Zdjęcie - Bliny rosyjskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 2 szklanki mąki gryczanej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 35 g świeżych drożdży,
  • sól,cukier
  • olej,
  • śmietana gęsta 18% tł.,
  • kawior lub wędzony łosoś,
  • cytryna i koperek jako dodatek.

Przygotowanie:

Mleko podgrzać, rozpuścić w nim rozkruszone drożdże z odrobiną cukru. Dodać mąkę, a na końcu sól i dobrze wymieszać. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 2-3 h. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć bliny z dwóch stron na złoty kolor. Podawać ze śmietaną i kawiorem lub łososiem, obok położyć cząstki cytryny i koperek.
Zdjęcie - Bliny rosyjskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów