Bakłażany marynowane z ziołami w oliwie

Bakłażany marynowane z ziołami w oliwie

Zdjęcie - Bakłażany marynowane z ziołami w oliwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bez dwóch zdań bakłażany to moja wielka miłość. Już nawet tą miłością zaraziłam kilka osób, które wcześniej nie wiedziały jak one smakują. A dzisiaj mają do nich wielką słabość. Podobnie jak ja:-) Dzisiejsze podaję chyba najprościej jak się da. Skosztujecie?:-)

Zdjęcie - Bakłażany marynowane z ziołami w oliwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 1-2 bakłażany,
  • 0,5 szkl.oliwy z oliwek extra virgin +dodatkowo do pieczenia bakłażanów,
  • sól, pieprz,
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli,
  • świeży lub suszony tymianek (ewentualnie inne ulubione zioła),
  • 0,5- 1 łyżeczki octu z białego wina.

Przygotowanie:
Bakłażany pokroić w plastry, posolić i odstawić na minimum 30 minut. Po tym czasie spłukać sól, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Posmarować plastry oliwą z obu stron i zapiekać w 180 stop. C. do momentu jak będą miękkie. Z oliwy, octu, ziół i przypraw zrobić marynatę. Bakłażany układać w słoju warstwowo. Zalać marynatą. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Najlepsze są dnia następnego.
Zdjęcie - Bakłażany marynowane z ziołami w oliwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów