Drożdżowy wieniec z tymiankiem, czosnkiem i kminkiem
Przygotowując dzisiejszy wpis, naszło mnie piękne wspomnienie odległych, sobotnich poranków, kiedy wraz z siostrą na bosaka maszerowałyśmy z uśmiechem na zaspanych buziach do kuchni. Cel był jeden - śniadanie do łóżka dla rodziców. I choć zwykle składało się ono z kromki chleba z masłem i ciepłej kawy, czułyśmy się tak jakbyśmy przygotowywały najwspanialszą ucztę. Powód do celebracji poranka był niezwykły - kolejny wspólny weekend z rodziną.
Dziś zatopiona w tym wspomnieniu zapraszam Was do stołu z moich dziecięcych marzeń. Zapraszam Was na ciepłą kawę i pachnący drożdżowy wieniec. Okazja jak niezwykła - rodzina w komplecie.
Składniki:
Ciasto 6g suchych drożdży / lub 25g świeżych
3/4 szklanki ciepłego mleka
50g cukru
280g mąki pszennej
1 jajko
60g roztopionego, ostudzonego masła
szczypta soli
łyżka oleju
Wnętrze
2 ząbki czosnku
3 łyżki suszonego tymianku
2 łyżeczki całego kminku
2 łyżki masła
3 łyżki oleju
Jajka miksujemy z cukrem i letnim mlekiem. Suche drożdże łączymy w misce z mąką, następnie dodajemy wcześniej połączone mokre składniki, przestudzone masło oraz szczyptę soli. Składniki wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie elastyczne. Gdy przestanie się kleić do rąk dodajemy łyżkę oleju i wyrabiamy jeszcze przez moment. Zagniatamy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1h do wyrośnięcia.
/ Jeżeli korzystamy ze świeżych drożdży zalewamy je 2 łyżkami ciepłego mleka i dodajemy łyżeczkę cukru. Pozostawiamy na 15 minut aby wyrosły. Zaczyn dodajemy do połączonych mokrych i suchych składników. Możliwe, że w tej wersji będzie potrzeba dodania większej ilości mąki /
Zioła, wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem łączymy w szklance z olejem i masłem.
Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na kształt prostokąta i smarujemy masą ziołową. Ciasto zawijamy dłuższym bokiem w roladę. Zawinięte ciasto rozcinamy wzdłuż ostrym nożem na dwie części, tak by były widoczne zrolowane warstwy. Dwa kawałki ciasta przeplatamy na zmianę i formujemy w koło, na łączeniu ugniatamy palcami by ciasto się zespoiło.
Wieniec układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadzamy na dolną półkę rozgrzanego piekarnika do 180st C i pieczemy przez ok.30-40 minut.
Pieczywo trzymamy pod bawełnianą ściereczką aby dłużej zachowało świeżość.
Wpis bierze udział w akcji organizowanej przez serwis www.mojpieknystol.pl