Drożdżowy chlebek z przypieczoną cebulką
Na dobre rozpoczęcie tygodnia proponuję prosty chlebek pokryty warstwą aromatycznej cebulki. Świetny dodatek do talerza pełnego serów, pyszny także maczany w dobrej oliwie.
Drożdżowy chlebek z przypieczoną cebulką
Składniki
- mąka pszenna - 2 szklanki
- ciasto
- mąka żytnia - 1/2 szklanki
- woda - 3/4 szklanki, ciepła
- drożdże instant - 1 i 1/2 łyżeczki
- oliwa - 2 łyżki
- sól - 1 łyżeczka
- cukier - 1/2 łyżeczki
- jajko - 1 szt
- farsz
- cebula - 2 szt
- tymianek - 1/2 łyżeczki
- czosnek - 1 ząbek
- oliwa - 1 łyżka
- ocet winny - 1/2 łyżeczki
- sól - do smaku
Sposób przygotowania
Cebule obrać, pokroić w cienkie "piórka". Na patelni rozgrzać oliwe, wrzucić posiekany czosnek oraz tymianek i cebulę. Posolić. Dusić pod przykrywką na wolnym ogniu, aby cebula się zeszkliła (nie zbrązowiała!).
Drożdże wymieszać z cukrem i wodą, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrobić mikserem lub ręcznie przez 10 minut. Ostawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godzinę, w połowie czasu ciasto odgazować (wyciągnąć z miski i złożyć jak kopertę). Uformować chlebki, ponownie pozostawić na 40 minut. Piekarnik z blaszką nagrzać do 230 oC. Na dnie piekarnika ustawić mniejszą blaszkę z wlaną na nią niecałą szklanką wody. Bochenki ułożyć na gorącej blasze,pokryć porcją cebulki, piec ok. 15 minut.