Drożdżowy chlebek z przypieczoną cebulką

Drożdżowy chlebek z przypieczoną cebulką

Na dobre rozpoczęcie tygodnia proponuję prosty chlebek pokryty warstwą aromatycznej cebulki. Świetny dodatek do talerza pełnego serów, pyszny także maczany w dobrej oliwie.

Zdjęcie - Drożdżowy chlebek z przypieczoną cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Drożdżowy chlebek z przypieczoną cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Drożdżowy chlebek z przypieczoną cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Drożdżowy chlebek z przypieczoną cebulką

Agata, 15 lutego 2010

Zdjęcie - Drożdżowy chlebek z przypieczoną cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Cebule obrać, pokroić w cienkie "piórka". Na patelni rozgrzać oliwe, wrzucić posiekany czosnek oraz tymianek i cebulę. Posolić. Dusić pod przykrywką na wolnym ogniu, aby cebula się zeszkliła (nie zbrązowiała!).

 

Drożdże wymieszać z cukrem i wodą, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrobić mikserem lub ręcznie przez 10 minut. Ostawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godzinę, w połowie czasu ciasto odgazować (wyciągnąć z miski i złożyć jak kopertę). Uformować chlebki, ponownie pozostawić na 40 minut. Piekarnik z blaszką nagrzać do 230 oC. Na dnie piekarnika ustawić mniejszą blaszkę z wlaną na nią niecałą szklanką wody. Bochenki ułożyć na gorącej blasze,pokryć porcją cebulki, piec ok. 15 minut.

Kategorie przepisów