Drożdżówki z truskawkami - najlepszy przepis!

Drożdżówki z truskawkami - najlepszy przepis!

Kiedyś ciasto drożdżowe było dla mnie największą zmorą – dziś darzę je największą miłością i gdybym tylko miała czas i możliwości codziennie przygotowywałabym z niego wypieki ( ku uciesze rodziny, która je uwielbia! ).

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne drożdżówki z truskawkami – to właśnie nimi rozpoczynam truskawkowy sezon!

 

Delikatne, niesamowicie puszyste ciasto, duża ilość soczystych truskawek i chrupiąca, owsiana kruszonka, której żaden łasuch się nie oprze!

Spróbujcie i Wy!

Gwarantuję Wam, że te drożdżówki staną się jednymi z Waszych ulubionych!

Zdjęcie - DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI - najlepszy przepis! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ps. pokazałam je ostatnio na Instagramie  ( IG: sylwialadyga )- zrobiły prawdziwą furorę!

Polecam polubić mój profil – często pokazuję tam przepisy, których jeszcze nie ma na blogu!

Zdjęcie - DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI - najlepszy przepis! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( ok. 13-15 szt )

* maka pszenna – 550 g

* drożdże świeże – 30 g

* masło min. 82% – 100 g

* mleko – 250 ml

* cukier – 100 g

* jajko – 1 szt

* sól – 1 szczypta

KRUSZONKA:

* płatki owsiane – 100 g

* masło – 100 g

* drobny cukier – 100 g

DODATKOWO:

* truskawki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KRUSZONKA:

Płatki owsiane mielimy ( nie muszą być zmielone na drobną mąkę ), dodajemy pokrojone masło i cukier – wyrabiamy kruszonkę, chłodzimy.

CIASTO:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem.

W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.

Mąkę przesiewamy.

Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.

Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.

Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, chwilę wyrabiamy, urywamy po kawałku i rolujemy bułeczki.

W każdej robimy wgłębienie, dodajemy pokrojone truskawki, smarujemy żółtkiem i obficie posypujemy kruszonką.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem, zapiekamy na złoto ( ok. 13-15 minut ) w 180C z termoobiegiem.

Smacznego!

Zdjęcie - DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI - najlepszy przepis! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów