Drożdżówki z orzechami i czekoladą
- Wynik: 35
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 15minuty
Przepyszne drożdżówki z kremem czekoladowym z dodatkiem posiekanych orzechów laskowych, włoskich lub innych. Na rynku jest dzisiaj wiele różnych kremów z dobrym składem. Użyjcie swojego ulubionego, posypcie orzechami i gotowe.
Składniki- drożdże - 15 g
- mąka pszenna - 300 g
- masło - 80 g
- cukier - 2 łyżki
- mleko - 100 ml
- żółtka - 2 szt.
- krem czekoladowy - ok. 300 g
- orzechy - 1/2 szklanki
- sól - szczypta
Z drożdży, łyżki mleka i mąki zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier oraz wyrośnięty rozczyn, wymieszać. Dodać rozmieszane żółtka, ciepłe mleko i wymieszać. W tym czasie rozpuścić masło i dodać gorące do ciasta, ponownie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Przełożyć ciasto na blat, przekroić na 2 części i rozwałkować. Posmarować kremem orzechowym i posypać orzechami. Zwinąć ciasto jak roladę i pokroić na małe kawałki. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę zachowując odstępy. Pozostawić na 15 min. do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 15 -20 min.
Smacznego:)