Drożdżówki z jabłkami i cynamonowym serkiem

Drożdżówki z jabłkami i cynamonowym serkiem

W roku szkolnym znacznie czzęściej wypiekam drożdżowe ciasta. A to dlatego, że z łatwością je można zamrozić i zawsze kiedy nie zdążę zjeść śniadania ani zrobić sobie kanapki do pracy, sięgam do zamrażalnika. Oczywiście najbardziej lubię drożdżówki świeżo pieczone ale niestety (albo na szczęście:) nie da się zjeść wszystkich na raz a mrożenie jest dla mnie dobrym wyjściem. Dzisiaj proponuję pyszne, mięciutkie drożdżówki, ze znanego Wam już ciasta na maślance, z jabłkami i cynamonowym serkiem. Myślę, że do tych smaków nie trzeba nikogo zbyt długo namawiać:)

Zdjęcie - Drożdżówki z jabłkami i cynamonowym serkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 g mąki 
  • 60 g roztopionego masła 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 25 g drożdży świeżych
  • 100 ml mleka
  • 200 ml maślanki
  • 1 jajo

Składniki na nadzienie:

  • ok. 4 jabłka
  • 300 g serka śmietankowego
  • cukier do smaku (ok. 4 łyżek)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 żółtko

Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek pokruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko i cukier, zrobić zaczyn. Do wyrośniętego zaczynu dodać maślankę, jajko, sól, wymieszać i na koniec dodać gorące rozpuszczone masło. Wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.

Serek utrzeć na gładką masę z cukrem, żółtkiem i cynamonem. Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki.

Wyjąć ciasto z miski, podzielić na pół, rozwałkować. Posmarować cienką warstwę serka (połowę), ułożyć kawałki jabłka i zwinąć jak roladę. Pokroić na kawałki o szerokości ok. 4-5 cm. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta. Gotowe drożdżówki układać na wysmarowanej masłem blaszce, pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut  i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 20 minut, spód drożdżówek powinien być złocisty. Jeśli wierzch zbytnio się zrumieni należy przykryć je folią lub pergaminem. Po wystudzeniu posmarować drożdżówki lukrem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów