Drożdżówki maślane zwijane w kwiat
- Wynik: 50
- Czas przygotowania: 30 minminuty
- Czas gotowania: 20minuty
Przepyszne bułeczki maślane zawinięte w kwiat. Urzekł mnie kształt tej drożdżówki. Podpatrzyłam ją gdzieś na Instagramie chyba, a może na Pintreście i nie mogłam przestać o nich myśleć. I dzisiaj przedstawiam Wam moje piękne kwiatowe bułeczki. Z masłem są przepyszne. Z dżemem czy suche też:)
Składniki- drożdże - 20 g
- mąka pszenne - 300 g
- masło - 120 g
- cukier - 4-5 łyżki
- ekstrakt waniliowy - 1 łyżka
- mleko - 100 ml
- jajka - 2 szt.
Drożdże rozmieszać z łyżką ciepłego mleka, dodać łyżkę mąki, wymieszać na gęstą pastę. Odstawić do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać cukier oraz wyrośnięty zaczyn. Następnie dodać rozmieszane jajka (nie mogą być prosto z lodówki) ekstrakt waniliowy i ciepłe mleko. Wyrobić ciasto. Dodać gorące, rozpuszczone masło i jeszcze raz wyrobić. Oprószyć ciasto mąką i odstawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu przełożyć ciasto na blat, rozwałkować. Wycinać krążki.
Układać po trzy krążki, w taki sposób, aby na siebie zachodziły. Następnie ciasno zwijać.
Każdy, ciasno zwinięty rulonik przekroić na pół i układać przekrojoną częścią do spodu.
Najlepiej układać na foremce do tartaletek, po 4 przekrojone części.
Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto się sklei i utworzy kwiat. Posmarować rozpuszczonym masłem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 15 - 20 min.
Smacznego:)