Drożdżówka z jabłkami i migdałami.
Ostatnie dni sierpnia pachną niezmiennie pomidorami, a na mojej ulubionej wysłużonej już przez lata komodzie stoi kosz, w którym rumienią się błyszczące jabłka i soczyste gruszki prosto z sadu. Te najświeższe są najsmaczniejsze. Najlepiej gdy sok spływa po dłoniach, a miąższ jest jędrny i chrupiący…
Takim jabłkom nie sposób się oprzeć. Lubimy je chrupać, podjadać ukradkiem jedno po drugim, dodawać do ciast i wytrawnych dań, piec, dusić i zamykać w słoikach na długą zimę. Osłodzą wówczas niejedno ponure popołudnie dodając nieco znajomego ciepła. Z tym właśnie kojarzy mi się końcówka lata. To znacznie przyjemniejsze skojarzenie niż te związane z kompletowaniem wyprawki dla ucznia…
Jabłkowe szaleństwo dopadło nas w tym roku bardziej niż zwykle więc i u mnie musiała pojawić się propozycja na ich wykorzystanie. Tym razem zdecydowałam się na klasyczne ciasto drożdżowe z jabłkami i migdałami. Z podanych składników wychodzi ciasto naprawdę pokaźnych rozmiarów. Świetnie rośnie, jest puszyste i delikatne. Duża ilość kwaskowych jabłek i chrupiące migdały wspaniale je uzupełniają tworząc harmonijną i smaczną całość. Polecam.
Składniki:
(duża tortownica o śr 26cm)
- 500g mąki pszennej 550
- 250ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 35g świeżych drożdży
- 50-100g cukru
- 50g masła
- 30ml oleju
- szczypta soli
- 1kg jabłek
- sok z 1/2 cytryny
- 150g siekanych migdałów (np słupki)
- 2-3 łyżki cukru waniliowego
Przygotowanie krok po kroku:
- Drożdże utrzyj z łyżeczką cukru. Dodaj 2 łyżki mleka i oprósz mąką. Odstaw w ciepłe miejsce aż rozczyn zacznie pracować.
- Mąkę przesiej do miski. Zrób wgłębienie, do którego wlewaj zarabiając ciasto rozczyn, mleko, roztrzepane jajka, cukier oraz sól.
- Zagnieć ciasto aż składniki doprze się połączą. Następnie dodaj miękkie masło i olej i wyrabiaj ciasto tak długo aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj je folią spożywcą lub wilgotną ściereczką i odstaw na 30-40 minut do wyrośnięcia.
- Zagnieć ciasto ponownie i jeszcze raz odstaw do podwojenia wielkości na kolejne 30 minut.
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Skrop cytryną, aby nie ściemniały i dodaj cukier waniliowy wg upodobań oraz słupki migdałów. Wymieszaj.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 40x50cm.
- Na cieście rozłóż jabłka i zwiń w niezbyt ścisły rulon.
- Ostrym nożem pokrój ciasto na 8-10 kawałków. Ułóż w tortownicy (jeden w środku, pozostałe wokół niego) wyłożonej papierem do pieczenia lub w innej formie o podobnej wielkości. Ciasto ładnie prezentuje się też w mniejszych naczyniach, pieczone po dwa kawałki.
- Ciasto przed wstawieniem do piekarnika posmaruj rozmąconym jajkiem.
- Odstaw do napuszenia na 20 minut.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut na złoty kolor.
- Jeszcze ciepłe ciasto polej lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny lub oprósz cukrem pudrem po ostudzeniu.
- Ostudź.
Smacznego!