Drożdżówka z czekoladą i kakao

Drożdżówka z czekoladą i kakao

Zdjęcie - Drożdżówka z czekoladą i kakao - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ta drożdżówka, to doskonała propozycja na śniadanie, ponieważ pokrojona na kromki, które później posmarujemy masłem, smakuje naprawdę wspaniale. Ciasto po wyrośnięciu, rozwałkowaniu i nałożeniu czekoladowego nadzienia, zwija się w rulon, a następnie układa w tortownicy na kształt ślimaka (jak na zdjęciu). Po upieczeniu wygląda bardzo efektownie. Polecam upiec ją na śniadanie i zjeść posmarowaną masłem, miodem, a może nawet nutellą ...
Zdjęcie - Drożdżówka z czekoladą i kakao - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Drożdżówka z czekoladą i kakao okrągła tortownica ø 24 cm
500 g mąki typ 650

30 g świeżych drożdży

200 ml mleka

50 ml wody

40 dkg cukru

2 jajka

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki świeżo startej skórki z pomarańczy

70 g rozpuszczonego masła

100 g deserowej lub gorzkiej czekolady

2 łyżki kakao w proszku

1/3 szkl. cukru

1 jajko do posmarowania ciasta

Drożdże rozpuścić w letnim mleku z wodą. Dodać cukier, mąkę, dokładnie wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu do czasu, aż płyn się wzburzy. Pozostałą mąkę wsypać do miski, posolić i wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże i jajka. Wyrobić mikserem, aż ciasto będzie gładkie i zacznie tworzyć kulę. Dodać letnie masło. Miksować tak długo, aż ciasto wchłonie całe masło. Teraz wsypać pokrojoną na małe kawałki czekoladę i skórkę z pomarańczy i krótko wymieszać mikserem, lub ręką. Miskę z ciastem przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na około 40 min. W tym czasie przygotować foremkę, której dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i uformować wałek długości 50 cm. Rozwałkować go na kształt mniej więcej prostokąta o wymiarach około 50 x 20 cm. Kakao z cukrem zmieszać w kubeczku i posypać ciasto, dość grubo, zostawiając spore marginesy od wszystkich brzegów. Brzegi zwilżyć wodą i ciasto zwinąć w roladę. Szczelnie skleić. Roladę zwinąć „w ślimaka” i przełożyć do formy zlepieniem w dół. Oba końce wsunąć pod spód. Foremkę z ciastem przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 20 - 30 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 220°C. Wyrośnięte ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika na 25-30 min. Wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.
Najlepiej smakuje taki kawałek drożdżówki, gdy go posmarujemy masłem (tak jak chałkę), a na masło damy cienką warstwę miodu, dżemu lub nutelli.
Zdjęcie - Drożdżówka z czekoladą i kakao - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów