Drożdżówka twarogowa Ani Sapieżyńskiej

Drożdżówka twarogowa Ani Sapieżyńskiej



Zdjęcie - Drożdżówka twarogowa Ani Sapieżyńskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatni hit internetu, buła drożdżowa Ani Sapieżyńskiej z Jaśminowej Kuchni. Wszyscy pieką i zachwalają, więc i ja musiałam spróbować. Znam Anię i wiem, że ona bubla nie puści w świat, dlatego miałam pewność, że to będzie coś fajnego, ale nie spodziewałam się, że to będzie genialne :)

Wilgotne, mięciutkie ciasto drożdżowe, pycha, pycha, pycha...

Taką drożdżówkę można jeść bez niczego samodzielnie, albo posmarować masłem i dżemem tak jak chałkę.

Piekłam w keksówce 31x11, ale wydaje mi się, że lepiej rozłożyć ciasto na 2 mniejsze keksówki po 20 cm., bo trochę mi przerosło. Super byłoby też z kruszonką. Następnym razem tak zrobię.

 

 

Składniki na drożdżówkę twarogową Ani Sapieżyńskiej:

  • 500 g. mąki pszennej (użyłam typ 550)
  • 250 g. twarogu
  • 7 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 20 g. drożdży


Jak zrobić drożdżówkę twarogową Ani Sapieżyńskiej?

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku.
Twaróg przełożyć do miski, lekko rozgnieść widelcem. Wsypać mąkę i wymieszać. Dodać cukier, jajka, olej i drożdże z mlekiem. Wyrobić mikserem z hakami na gładkie ciasto.
Następnie przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.


Zdjęcie - Drożdżówka twarogowa Ani Sapieżyńskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nakryć ściereczką, lub folią i zostawić na około godzinę żeby podrosło.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 40-45 minut.


Zdjęcie - Drożdżówka twarogowa Ani Sapieżyńskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Drożdżówka twarogowa Ani Sapieżyńskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


 

 

Zdjęcie - Drożdżówka twarogowa Ani Sapieżyńskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


 

 

 

Kategorie przepisów