Drożdżówka twarogowa Ani Sapieżyńskiej

Ostatni hit internetu, buła drożdżowa Ani Sapieżyńskiej z Jaśminowej Kuchni. Wszyscy pieką i zachwalają, więc i ja musiałam spróbować. Znam Anię i wiem, że ona bubla nie puści w świat, dlatego miałam pewność, że to będzie coś fajnego, ale nie spodziewałam się, że to będzie genialne :)
Wilgotne, mięciutkie ciasto drożdżowe, pycha, pycha, pycha...
Taką drożdżówkę można jeść bez niczego samodzielnie, albo posmarować masłem i dżemem tak jak chałkę.
Piekłam w keksówce 31x11, ale wydaje mi się, że lepiej rozłożyć ciasto na 2 mniejsze keksówki po 20 cm., bo trochę mi przerosło. Super byłoby też z kruszonką. Następnym razem tak zrobię.
Składniki na drożdżówkę twarogową Ani Sapieżyńskiej:
- 500 g. mąki pszennej (użyłam typ 550)
- 250 g. twarogu
- 7 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 20 g. drożdży
Jak zrobić drożdżówkę twarogową Ani Sapieżyńskiej?
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku.
Twaróg przełożyć do miski, lekko rozgnieść widelcem. Wsypać mąkę i wymieszać. Dodać cukier, jajka, olej i drożdże z mlekiem. Wyrobić mikserem z hakami na gładkie ciasto.
Następnie przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Nakryć ściereczką, lub folią i zostawić na około godzinę żeby podrosło.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 40-45 minut.