Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką



Zdjęcie - Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pierwszego maja rozpoczęła się rabarbarowa akcja, cieszę się bardzo, że tak licznie! w niej uczestniczycie :) Ja sezon zacznam klasyką- drożdżówką z rabarbarem. To chyba najbardziej znana w naszym kraju słodka wersja wykorzystania tego warzywa. Dwa lata temu podałam ten przepis, w tym roku prezentuję nieco inny- jeszcze szybszy i prostszy. Właściwie najtrudniejszą rzeczą jest zrobienie zaczynu, potem wszystkie składniki należy zmiksować za pomocą miksera z hakiem lub wymieszać około pięciu minut łyżką . I jeszcze jedno- mąka, najważniejsze, żeby była przesiana przez sitko. Zdjęcie - Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
/ przepis własny na tortownicę o średnicy ok. 20 cm/
- 180 g mąki pszennej luksusowej (typ 550) - 20 g mąki orkiszowej razowej - 1 jajko - 125 ml ciepłego mleka - 15 g świeżych drożdży - 120 g cukru - 250 g obranego i pokrojonego w kostkę rabarbaru - 50 g masła - szczypta soli
kruszonka: - 50 g masła - 50 g mąki krupczatki - 20 g cukru kryształu
W garnuszku roztopić masło, ostudzić. Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki i pół łyżeczki cukru. Wymieszać, odstawić na ok. 15 minut- aż zaczyn urośnie. Nastepnie przesiać do dużej miski mąkę pszenną oraz mąkę orkiszową, dodać szczyptę soli, resztę cukru, wbić jajko, wlać resztę mleka, wyrośnięty zaczyn. Wymieszać i dolać rozpuszczone masło. Wymieszać dokładnie mikserem z hakiem lub zwykłą łyżką ok. 5- 10 minut. Ciasto będzie dosyć " luźne". Następnie obrać rabarbar i pokroić go w kosteczkę. Przełożyć ciasto do tortownicy, na wierzchu ułożyć rabarbar. Następnie rozcierać palcami w małej miseczce składniki kruszonki i posypać nią wierzch ciasta.
Zdjęcie - Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Odstawić do wyrośnięcia - na ok 1,5 h. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec (bez termoobiegu) ok. 45 minut. Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Studzić na kuchennej kratce. Smacznego!



Ps: Pieczcie koniecznie, nie ma wiosny bez domowej drożdżówki z rabarbarem!
Zdjęcie - Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Do mojej drożdżówki użyłam: Zdjęcie - Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami * mąki orkiszowej razowej typ 2000 z moich ulubionych Młynów Wodnych do dostania w sieci na ekosfera24.pl lub w sklepach Organic Farma Zdrowia
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów