Drożdżowe wianki z cebulą i słonecznikiem
Drożdżowe wianki z cebulą i słonecznikiem to przepis na coś naprawdę wyjątkowego. Te aromatyczne, delikatne wianki to połączenie tradycyjnego ciasta drożdżowego z kuszącym dodatkiem cebuli i chrupiących ziaren słonecznika. A tajny składnik, który nadaje im niepowtarzalnego smaku? Smakowita pasta z cebulą i jabłkiem!
Każdy kęs tych wianków przeniesie Was do kulinarnego raju. Idealne na śniadanie, kolację lub jako przekąska na piknik. Już nie mogę się doczekać, abyście spróbowali tej domowej wersji i podzielili się ze mną swoimi wrażeniami. Czytajcie dalej, aby dowiedzieć się, jak krok po kroku przygotować te smakowite wianki. Podaję składniki, z których wypleciesz 8 wianków z cebulą i słonecznikiem.
Porady kulinarne, jak zrobić drożdżowe wianki z cebulą i słonecznikiem
A tutaj kilka porad kulinarnych, które pomogą Wam upiec doskonałe drożdżowe wianki z cebulą i słonecznikiem:
- Aktywacja drożdży: Jeśli używasz drożdży instant, możesz je bezpośrednio wymieszać z mąką. Jeśli jednak używasz świeżych drożdży, trzeba je najpierw aktywować w ciepłym mleku z odrobiną cukru i mąki, aż zaczną pienić. Jeśli potrzebujesz pomocy w temacie zaczynu z drożdży zajrzyj do mojego poradnika „Jak zrobić zaczyn drożdżowy?„.
- Cebula: jeśli nie masz czasu na smażenie cebuli, to dla ułatwienia możesz wykorzystać gotową prażoną cebulkę zamiast smażyć samodzielnie.
- Wyrośnięcie ciasta: Po wyrobieniu ciasta na wianki, pozostaw je w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość. Zadbaj, aby miejsce było wolne od przeciągów. Przykryj ciasto czystą ściereczką.
- Formowanie wianków: Gdy ciasto na drożdżowe wianki podwoi swoją objętość, podziel je na 8 równych części. Każdą część formuj w wianek, układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Dodatki: Ziarna słonecznika – przepis zakłada zarówno posypanie, jak i dodanie do ciasta. Ale możesz tylko posypać wierzch wianków przed pieczeniem lub całośc wymieszać bezpośrednio z ciastem.
- Pieczenie: Piecz drożdżowe wianki z cebulą po spryskaniu wodą w uprzednio nagrzanym piekarniku, aż będą złociste.
- Przechowywanie: Drożdżowe wianki najlepiej smakują świeże, ale jeśli chcesz je przechować, trzymaj je to w szczelnym pojemniku przez maksymalnie 2 dni.
Jeśli masz dodatkowe pytania na temat domowego pieczywa – zadaj proszę w komentarzu.
Inne przepisy na smakowite wypieki
Wszystko zjedzone? Po więcej pysznych przekąsek zapraszam na stronę z przekąskami. Od siebie gorąco polecam paluszki grissini z oliwkami.
Czas całkowity: 2 godz. 5 min.
Czas wyrastania: 1 godz. 15 min.
Czas wypieku: 15 min.
Składniki na drożdżowe wianki z cebulą i słonecznikiem:
- jajko - 1 szt.
- masła - 1 łyżka
- ziaren słonecznika - 50 g
- mleko - 250 ml
- mąka pszenna chlebowa typ 650 - 450 g
- drożdże suszone instant - 5 g
- Smakowita pasta z fasoli z jabłkiem i cebulą - 90 g
Potrzebne narzędzia:
- miska do mieszania składników na pieczywo
- wałek do ciasta
- blaszka do pieczenia
Jak wykonać drożdżowe wianki z cebulą i słonecznikiem?
1. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle (lub opcjonalnie na oliwie) na złoty kolor. Lekko studzimy.
2. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy ziarna słonecznika, sól oraz drożdże suszone. Dodajemy usmażoną cebulę, jajko oraz wlewamy mleko. Zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto na drożdżowe wianuszki z cebulą i słonecznikiem.
3. Dobrze wyrobione ciasto na drożdżowe wianki z cebulą i słonecznikiem odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Zawsze stawiamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów i pod przykryciem.
4. Gdy ciasto na drożdżowe wianki z cebulą i słonecznikiem podwoi swoją objętość, dzielimy je na 8 części.
5. Każdą porcję ciasta na drożdżowe wianki z cebulą i słonecznikiem wałkujemy na prostokąt i smarujemy go pastą Smakowita. Następnie rolujemy jak roladkę i sklejamy krawędź.
6. Końce roladki dokładnie sklejamy, aby powstało kółko. Nacinamy powstały obwarzanek do połowy do 2-3 cm i wykręcamy, jak na zdjęciu.
7. Powstałe cebulowe wianuszki ze słonecznikiem układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i odstawiamy na ok. 15-20 min. do napuszenia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni C.
8. Drożdżowe wianki z cebulą i słonecznikiem przed włożeniem do piekarnika spryskujemy wodą i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy w piekarniku przez 15-20 min. na złoty kolor.