Drożdżowe ślimaki z budyniem i białą czekoladą
Nie ma nic lepszego od pachnącej, puszystej drożdżówki! Dla mnie nie ma większego znaczenia z czym jest ta drożdżówka, dżem, cynamon czy czekolada. W każdej wersji jest przepyszna, a z budyniem to już w ogóle! Podpowiadam, że możecie użyć mojego przepisu jako inspiracji. Kiedy pojawią się sezonowe owoce, truskawki, maliny, jagody, też tu się sprawdzą. Kombinujcie!
Skadniki:
300 ml mleka
80 g cukru
80 g masła
25 g drożdży świeżych
500 g mąki pszennej typ 550
szczypta soli
Nadzienie:
budyń śmietankowy 1 opakowanie
400 ml mleka
2 łyżki cukru
Polewa:
100 g białej czekolady
30 g śmietanki 30%tł
posiekane pistacje
pokruszone płatki róż
Przygotowanie:Mleko, połowę cukru i masło podgrzewamy, tylko do momentu roztopienia się masła. Odstawiamy na chwilę. Kiedy temperatura płynu spadnie do 37 stopni dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy. Dodajemy mąkę, resztę cukru i szczyptę soli, wyrabiamy gładkie ciasto, odstawia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W między czasie przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 60x25 cm. Smarujemy wcześniej przygotowanym budyniem, zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku ciasta. Następnie kroimy na około 12 plastrów, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 20 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni C, następnie pieczemy drożdżowe ślimaki 25 minut.
Posiekaną białą czekoladę podgrzewamy ze śmietanką, aż powstanie jednolita polewa, którą polewamy wystudzone ślimaki z budyniem. posypujemy posiekanymi pistacjami i płatkami róży.