Drożdżowe ślimaczki z marcepanem i rodzynkami

Drożdżowe ślimaczki z marcepanem i rodzynkami

 Zdjęcie - Drożdżowe ślimaczki z marcepanem i rodzynkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami   Gospodynią marcowej Weekendowej Cukierni jest Edysia, która wybrała wspaniały przepis na drożdżowe ślimaczki z marcepanem i rodzynkami. Bułeczki są po prostu znakomite! Ciasto wyrabia się wspaniale, pięknie rośnie i pachnie podczas pieczenia, a smak? Smak jest wspaniały!  Nie udało mi się niestety znaleźć niesolonych pistacji, ale to nic, bo bułeczki i tak nam bardzo smakowały.  Edysiu, dziękuję za rewelacyjny przepis, a bułeczki na pewno zrobię jeszcze nie raz :)

Zdjęcie - Drożdżowe ślimaczki z marcepanem i rodzynkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na około 15 bułeczek):
ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 250 ml letniego mleka
- 100 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka

nadzienie:
- 50 g rozpuszczonego masła
- 100 g masy marcepanowej
- 1 jajko
- 1 łyżka ciepłego mleka
- szczypta cynamonu
- 50 g brązowego cukru
- 100 g rodzynek
- 100 g posiekanych migdałów
- 1 żółtko do posmarowania
- 1 łyżka wody

do dekoracji:
- 80 g cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 20 g posiekanych niesolonych pistacji (pominęłam)



Wykonanie:

Wsypać do miski mąkę, na środku zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże. Posypać je łyżeczką cukru i wlać trochę letniego mleka. Rozetrzeć palcami drożdże z mlekiem i cukrem, miskę przykryć i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce żeby zaczyn "ruszył".
Następnie dodać sól, pozostały cukier, rozkłócone jajka, wlać masło i letnie mleko. Wyrobić gładkie ciasto (w razie potrzeby dosypać około 50 g mąki). Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto mniej więcej podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach 40x50 cm. Posmarować płynnym masłem.
Przygotować nadzienie: marcepan pokroić na kawałki, utrzeć z jajkiem i mlekiem na kremową masę i równomiernie rozsmarować na cieście. Cynamon wymieszać z cukrem i posypać krem. Sam wierzch posypać rodzynkami i posiekanymi migdałami.

Zagiąć do środka krótsze krawędzie ciasta o szerokości ok. 2 cm i zaczynając od jednego z dłuższych boków, całość zwinąć w rulon.
Roladę pokroić w plasterki grubości 2-3 cm i przenieść je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Odstawić do wyrośnięcia.

Żółtko roztrzepać widelcem z łyżką zimnej wody i opędzlować równomiernie wyrośnięte ślimaczki.
Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 25-30 minut.

Zimne bułeczki polać lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny. Natychmiast posypać siekanymi pistacjami i zostawić do zastygnięcia.

Smacznego:)

Zdjęcie - Drożdżowe ślimaczki z marcepanem i rodzynkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Drożdżowe ślimaczki z marcepanem i rodzynkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów