Drożdżowe ślimaczki na dwa sposoby

Zdjęcie - Drożdżowe ślimaczki na dwa sposoby - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTen przepis znalazłam na stronie " The Fresh Loaf " i żałuję... , że nie skorzystałam z niego wcześniej ;-) Okazał się po prostu rewelacyjny. Zarówno ślimaczki serowe jak i rodzynkowe wyszły przepyszne. Oczywiście jak ktoś woli tylko jedną wersję , to żaden problem , wystarczy podwoić proporcje składników ulubionego nadzienia. Serek Philadelphia też można zastąpić tłustym , białym serem - to rada dla tych , którym 'cream cheese' niezbyt smakuje ;-) I jeszcze jedno , ciasto przygotowuje się dzień wcześniej , a potem leżakuje ono przez noc w lodówce , ale dzięki temu łatwiej daje się formować (świeżo wyrobione ciasto ma dość luźną konsystencję) i jest delikatne jak na babkę :-)

Zdjęcie - Drożdżowe ślimaczki na dwa sposoby - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Drożdżowe ślimaczki na dwa sposoby - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Drożdżowe ślimaczki na dwa sposoby - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Drożdżowe ślimaczki na dwa sposoby - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto:
- 1 op. drożdży suszonych (7 g)
- 3/4 szkl. wody
- 3 i 1/2 szkl. mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki soli (dałam mniej niż połowę porcji , czyli tak pomiędzy 1/2 a 3/4 łyżeczki)
- 2 łyżki mleka w proszku (zamiast tego , można zastąpić 1/2 szkl. wody mlekiem płynnym)
- 4 łyżki cukru
- 3 jajka
- 8 dag masła

Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl. wody i pozostawić na 10 minut (drożdże instant można wsypać od razu do mąki). W dużej misce wymieszać razem mąkę , sól , cukier i mleko w proszku. Dodać drożdże , wodę , jajka i dobrze wymieszać. Następnie dodać miękkie masło i wyrabiać , aż ciasto będzie gładkie , błyszczące i zdecydowanie klejące się. Przełożyć do posmarowanej olejem miski , przykryć folią i pozostawić na 1 - 1 i 1/2 godziny (aż podwoi swoją objętość). Odgazować (kilka razy ugnieść) , włożyć z powrotem do miski , przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.

Glazura: roztrzepać 1 jajko z 1 łyżką mleka.

Masa serowa:
- 3/4 op. serka Philadelphia (ok. 18 dag)
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (dałam olejek śmietankowy)
- 1 łyżka wcześniej przygotowanej glazury jajecznej

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części. Jedną pozostawić w lodówce , a drugą rozwałkować na posypanym mąką blacie , na kształt prostokąta o wymiarach mniej więcej 20 x 30 cm i pokroić wzdłuż na 8 pasków. Każdy pasek rozciągnąć tak bardzo , jak tylko się da , skręcić spiralnie (u mnie rozcięgnęły się naprawdę mocno , więc składałam je na połowę i skręcałam podwójnie) , zwijać formując ślimaczki. Układać na blasze wyścielonej pergaminem lub dobrze wysmarowanej tłuszczem i delikatnie posmarować glazurą. Przy pomocy palców zrobić na środku każego ślimaczka wgłębienie , nakładać do niego po 1 łyżce masy serowej , a na to jeszcze odrobinę dżemu lub konfitury. Zostawić do wyrośnięcia na 1 - 1 i 1/4 godziny. Piec 15 - 17 minut w temp. ok. 200 st.C. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika posmarować lukrem.

Lukier (w wersji 'light'):
- 1/4 szkl. ciepłej wody
- 1/4 szkl. cukru
- kilka kropli ekstraktu waniliowego

Mieszać do momentu , aż cukier się rozpuści.

Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki , można zrobić tradycyjny lukier z 2/3 szkl. cukru pudru i 1 - 2 łyżeczek gorącej wody. W tym wypadku polać już ostudzone bułeczki.

W międzyczasie przygotować nadzienie do drugiej porcji ślimaczków.

Nadzienie rodzynkowe:
- 1/4 szkl. cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 szkl. rodzynek

Wymieszać.

Drugą część ciasta wyjąć z lodówki i rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 20 x 25 cm , posmarować glazurą jajeczną , posypać mieszanką rodzynkowo - cynamonową , zwinąć jak roladę i pokroić na 8 równych kawałków. Układać na blasze wyłożonej pergaminem , lekko spłaszczać i smarować glazurą jajeczną. Pozostawić do wyrośnięcia na 45 min. - 1 godzinę. Piec 15 - 17 minut w temp. ok. 200 st.C. Od razu po wyjęciu z piekarnika posmarować lukrem typu 'light' lub dopiero po ostygnięciu zrobić esy - floresy z tradycyjnego lukru.

Zdjęcie - Drożdżowe ślimaczki na dwa sposoby - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Drożdżowe ślimaczki na dwa sposoby - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Drożdżowe ślimaczki na dwa sposoby - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Rogaliki z twarogiem

Rogaliki z twarogiem

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Drożdżówki z truskawkami i twarożkiem
4

Drożdżówki z truskawkami i twa…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Rożki z ciasta francuskiego z malinami i czekoladą
1

Rożki z ciasta francuskiego z…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Przytulone jagodzianki
1

Przytulone jagodzianki

napiecyku napiecyku
napiecyku

Jagodzianki z kruszonką
2

Jagodzianki z kruszonką

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Jagodzianki z kruszonką - najlepsze!

Jagodzianki z kruszonką - najl…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka musli
1

Ciasteczka musli

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Idealne chrupiące gofry

Idealne chrupiące gofry

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Rogaliki z twarogiem

Rogaliki z twarogiem

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Śmietanowiec z galaretką
2

Śmietanowiec z galaretką

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasto Kinder Country bez pieczenia + film
1

Ciasto Kinder Country bez piec…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Chrupiące gofry
1

Chrupiące gofry

Beti Beti
kruche babeczki