Drozdżowe rogaliki z owocowym nadzieniem

Drozdżowe rogaliki z owocowym  nadzieniem

Rogaliki na kiermasz charytatywny do szkoły.

 Zdjęcie - Drozdżowe rogaliki z owocowym  nadzieniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Drozdżowe rogaliki z owocowym  nadzieniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1 kg mąki pszennej

paczka suszonych drożdży (taka na kilo mąki)

240 g zimnego masła

400 ml naturalnego jogurtu albo kwaśnej śmietany

6 łyżek cukru

szczypta soli

ok. 2/3 szklanki mleka

Farsz:

morele i jabłka i trochę cukru trzcinowego

+ jajko rozmieszane z łyżką wody lub mleka do posmarowania rogali

+ cukier trzcinowy i perłowy do posypania rogali

Drożdże rozpuściłam w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki cukru. Nie trzeba odstawiać ich do wyrośnięcia, ale trzeba je dobrze wymieszać.

W robocie kuchennym zmiksowałam mąkę (wymieszaną z cukrem i solą) z masłem - krótko. Następnie dodałam śmietanę - zmiksowałam - krótko - tak by połączyły się składniki i dolałam mleka z drożdżami. Zmiksowałam. W razie potrzeby można dosypać mąki, gdyby było za rzadkie. Ciasto nie powinno się kleić do rąk. Odstawiłam pod przykryciem.

W tym czasie zrobiłam farsz: morele i jabłka pokroiłam w drobną kostkę. W oddzielnych miskach zasypałam cukrem - odstawiłam.

Ciasto podzieliłam na 3 części (można i na dwie) - każdą rozwałkowałam na placek a placek podzieliłam na 4 części - ćwiartki. Na każdej ćwiartce ułożyłam porcję owoców. Każdą z ćwiartek zwinęłam trójkąt i uformowałam w rogala.

Gotowe rogale posmarowałam żółtkiem rozkłóconym z mlekiem i posypałam je grubym cukrem trzcinowym.

Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut.

Kategorie przepisów