Drozdżowe rogaliki z owocowym nadzieniem
Rogaliki na kiermasz charytatywny do szkoły.
1 kg mąki pszennej
paczka suszonych drożdży (taka na kilo mąki)
240 g zimnego masła
400 ml naturalnego jogurtu albo kwaśnej śmietany
6 łyżek cukru
szczypta soli
ok. 2/3 szklanki mleka
Farsz:
morele i jabłka i trochę cukru trzcinowego
+ jajko rozmieszane z łyżką wody lub mleka do posmarowania rogali
+ cukier trzcinowy i perłowy do posypania rogali
Drożdże rozpuściłam w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki cukru. Nie trzeba odstawiać ich do wyrośnięcia, ale trzeba je dobrze wymieszać.
W robocie kuchennym zmiksowałam mąkę (wymieszaną z cukrem i solą) z masłem - krótko. Następnie dodałam śmietanę - zmiksowałam - krótko - tak by połączyły się składniki i dolałam mleka z drożdżami. Zmiksowałam. W razie potrzeby można dosypać mąki, gdyby było za rzadkie. Ciasto nie powinno się kleić do rąk. Odstawiłam pod przykryciem.
W tym czasie zrobiłam farsz: morele i jabłka pokroiłam w drobną kostkę. W oddzielnych miskach zasypałam cukrem - odstawiłam.
Ciasto podzieliłam na 3 części (można i na dwie) - każdą rozwałkowałam na placek a placek podzieliłam na 4 części - ćwiartki. Na każdej ćwiartce ułożyłam porcję owoców. Każdą z ćwiartek zwinęłam trójkąt i uformowałam w rogala.
Gotowe rogale posmarowałam żółtkiem rozkłóconym z mlekiem i posypałam je grubym cukrem trzcinowym.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut.