Drożdżowe rogaliki cynamonowe z mąki pełnoziarnistej



Zapraszam do wzięcia udziału w moim rozdaniu książkowym !
Ciasto drożdżowe (ok. 16 rogalików):
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka pszenna do podsypywania (np. krupczatka)
- 0,5 kostki drożdży
- 100 ml ciepłej mleka/wody
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru do drożdży + 3 łyżki cukru
- 1 jajko do ciasta
- 3,4 łyżki oleju rzepakowego lub masła
- 1 jajko do posmarowania (opcjonalnie)
- można jeszcze dodać łyżkę cynamonu do ciasta albo innych korzennych przypraw
Drożdże rozkrusz widelcem w miseczce, zalej ciepłym mlekiem/wodą i wymieszaj z łyżeczką cukru. Pozostaw na kilka minut, aż zaczną pracować (zaczną się robić bąbelki). Do większej miski wsyp mąkę, cukier, sól, wymieszaj. Wlej drożdże, jajko i tłuszcz. Wyrób ciasto ręką, aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki (podsypuj mąką w miarę potrzeby). Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ( aż podwoi swoją objętość). Po tym czasie wyrób ciasto ponownie, podziel na dwie kulki i rozwałkuj je na kształt koła (ciasto grubości ok. 0,5-1 cm, pamiętaj o podsypaniu od spodu mąką, żeby ciasto nie przywarło). Podziel na 8 części (jak pizzę). Na każdym trójkącie rozwałkuj masę cynamonową, ewentualnie dodaj żurawinę lub rodzynki. Zroluj na rogaliki, rozpoczynając od najszerszego miejsca. Ułóż na blasze i zostaw do wyrośnięcia na 15-20 minut. Przed pieczeniem możesz jeszcze posmarować z wierzchu rogaliki rozkłóconym jajkiem*. Piecz ok. 10 minut w 180 stopniach.
Masa cynamonowa: - 1/2 szklanki cukru brązowego - kilka łyżek cynamonu, u mnie 3 łyżki ( w zależności od tego jak bardzo lubicie cynamonu - 50 g rozpuszczonego masła - suszona żurawina, sparzone rodzynki (opcjonalnie)
Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie.
* Przyznam się jednak, że ja tego nigdy nie robię ;)


