Drożdżowe racuchy z jabłkami
Pierwszy raz zrobiłam takie racuchy - chociaż nieraz jadłam , bo często robi je moja mama , sama nie miałam odwagi ich przygotować . Dawniej wydawało mi się , że jak coś jest z dodatkiem drożdży - to musi być jakiś skomplikowany przepis . Drożdże oswoiłam ;) i teraz nie boję się wypróbowywać przepisów z ich dodatkiem.
Po przepis sięgnęłam do "Kuchni Polskiej" .
Składniki :
- 15 g drożdży
- 50 g cukru
- 250 ml mleka
- 250 g mąki
- 2 jaja
- 50 g masła
- 2-3 jabłka - drobno pokrojone lub starte na tarce
- tłuszcz do smażenia
Masło roztopić , lekko przestudzić . Jajka utrzeć z cukrem . Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru i pół szklanki mleka , wlać do mąki, dodać utarte z cukrem jaja , resztę mleka i stopione masło - dobrze wyrobić łyżką, aż ukażą się pęcherzyki ( ja wyrobiłam mikserem ) . Ciasto powinno mieć gęstość śmietany . Dodać starte na grubej tarce jabłka , wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia .
Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką , kłaść racuszki na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor ( na niedużym ogniu ) . Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem , z konfiturami lub syropem owocowym.