Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym
Miały być bułeczki cynamonowe, ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i postanowiłam wypróbować przepis na drożdżówki z masłem orzechowym. Bułeczki wyszły bardzo smaczne, miękkie i puszyste. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, nie ma potrzeby podsypywania mąką, nic się nie klei. Na pewno jeszcze nieraz skorzystam z tego przepisu :)
przepis - Zufikowo
Składniki :
ciasto :
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 50 ml letniego mleka
- 80 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soli (dałam niepełną łyżeczkę)
- 80 g miękkiego masła
- 250 ml maślanki
- ziarenka z połowy wanilii
nadzienie :
- 4-5 łyżek masła orzechowego
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego (u mnie demerara)
do posmarowania :
- 1 jajko, roztrzepane
Z mleka, drożdży, 1 łyżki mąki i połowy cukru przygotować zaczyn. Wymieszać, odstawić na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiać z solą do miski, dodać zaczyn, maślankę, masło i wanilię. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok.1-1,5 godz. - ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok.50 x 30 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować masłem orzechowym i posypać cukrem trzcinowym. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Pokroić w plastry o szerokości 3 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy między bułkami), przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.20-25 minut.
Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.10-15 minut, do zrumienienia ( u mnie potrzebowały 20 minut).
Upieczone bułeczki ostudzić na kratce.
wersja dla "maszynistów" :
Wszystkie składniki ciasta umieścić w maszynie w następującej kolejności : maślanka, cukier, sól, masło, wanilia, mąka, a na końcu zaczyn. Nastawić program "zagniatanie z wyrastaniem". Z wyrośniętym ciastem postępować jak w dalszej części przepisu.