Drożdżowa babka na białkach

Zdjęcie - Drożdżowa babka na białkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Drożdżowe ♥

Jeśli zostały Wam białka po ostatkach, proponuję wykorzystać je na tą babkę.
Drożdżowa, aromatyczna, bardzo puszysta!
Jest lekko wilgotna, dzięki czemu zachowuje świeżość nawet drugiego dnia.
Bardzo polecam.


Zdjęcie - Drożdżowa babka na białkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki przepis znaleziony na blogu Moje Domowe Kucharzenie; "źródło pierwotne" - Cukrowa Wróżka
  • 50 dag mąki
  • 1 szklanka mleka
  • białka z 6-7 jajek [szklanka]
  • 1 całe jajko
  • 3 dag świeżych drożdży
  • niepełna szklanka cukru
  • 130 dag masła
  • szczypta soli
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub opakowanie cukru wanilinowego

Drożdże rozpuścić w połowie szklanki ciepłego mleka, dodać po łyżce mąki i cukru, a następnie wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, żółtko, cukier, ekstrakt waniliowy i resztę mleka. Miksując dolewać stopione masło.
Białka (łącznie z tym z jajka, z którego mamy żółtko) ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Powoli połączyć z ciastem, delikatnie mieszając, aż powstanie gładkie, niezbyt gęste ciasto.
Formę do babki z kominem (lub dużą keksówkę) wysmarować masłem/margaryną i wysypać mąką.
Ciasto przelać do formy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min. Pieczemy ok. 40 w 180° C.

*U mnie polana gotowym sosem czekaladowym, ale równie dobrze może to być domowa polewa czy lukier.
** Wyszła mi jedna, naprawdę wieeelka baba. Można upiec w dwóch mniejszych formach.


Zdjęcie - Drożdżowa babka na białkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Kategorie przepisów

Podobne przepisy