Drobiowy medalion na łożu z jarmużu i czosnku

Drobiowy medalion na łożu z jarmużu i czosnku

 

Zdjęcie - Drobiowy medalion na łożu z jarmużu i czosnku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Prosty sposób na podanie marynowanego w rozmarynie fileta z piersi kurczaka ze smacznymi, pieczonymi warzywami i jarmużem. Łatwo, szybko, smacznie i zdrowo – może pełnić rolę przystawki lub dania głównego.

 

Skład :

Filet z piersi kurczaka

Jarmuż świeży – pół opakowania

Czosnek – 3 ząbki

Rozmaryn – suszony lub świeży

Sól, pieprz

Papryka ostra

Oliwa z oliwek

  Pietruszki

 1 Marchewka

   Rzodkiewki

Zdjęcie - Drobiowy medalion na łożu z jarmużu i czosnku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 Przygotowanie :

Z fileta wycinamy tzw. medaliony, nadając im owalny kształt i marynujemy najlepiej godzinę przed przyrządzeniem w oliwie , rozmarynie , papryce i pieprzu. Pietruszkę obieramy i obcinamy nać nie do końca, podobnie rzodkiewkę , po czym smarujemy je oliwą.

Zamarynowane medaliony wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni na gorącą blaszkę lub ruszt, pietruszki rzodkiewki układamy obok i pieczemy około 20 minut, w zależności od wielkości medalionów i warzyw, ja wybrałem najmniejsze.

Z marchewki wycinamy obieraczką tzw. tagiatelle i wrzucamy do osolonego wrzątku ze szczyptą cukru na 2 minuty.

Jarmuż myjemy , odcinamy twarde części, kroimy drobno i podsmażamy bardzo krótko z posiekanym czosnkiem na oliwie , doprawiając solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni i układamy na talerzu, na to kurczak i warzywa , gotowe, smacznego.

Zdjęcie - Drobiowy medalion na łożu z jarmużu i czosnku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

„Przyprawą potrawy jest głód”.

Cyceron (II/I w. p.n.e.)

Kategorie przepisów