Drobiowy medalion na łożu z jarmużu i czosnku
Prosty sposób na podanie marynowanego w rozmarynie fileta z piersi kurczaka ze smacznymi, pieczonymi warzywami i jarmużem. Łatwo, szybko, smacznie i zdrowo – może pełnić rolę przystawki lub dania głównego.
Skład :
Filet z piersi kurczaka
Jarmuż świeży – pół opakowania
Czosnek – 3 ząbki
Rozmaryn – suszony lub świeży
Sól, pieprz
Papryka ostra
Oliwa z oliwek
Pietruszki
1 Marchewka
Rzodkiewki
Przygotowanie :
Z fileta wycinamy tzw. medaliony, nadając im owalny kształt i marynujemy najlepiej godzinę przed przyrządzeniem w oliwie , rozmarynie , papryce i pieprzu. Pietruszkę obieramy i obcinamy nać nie do końca, podobnie rzodkiewkę , po czym smarujemy je oliwą.
Zamarynowane medaliony wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni na gorącą blaszkę lub ruszt, pietruszki rzodkiewki układamy obok i pieczemy około 20 minut, w zależności od wielkości medalionów i warzyw, ja wybrałem najmniejsze.
Z marchewki wycinamy obieraczką tzw. tagiatelle i wrzucamy do osolonego wrzątku ze szczyptą cukru na 2 minuty.
Jarmuż myjemy , odcinamy twarde części, kroimy drobno i podsmażamy bardzo krótko z posiekanym czosnkiem na oliwie , doprawiając solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni i układamy na talerzu, na to kurczak i warzywa , gotowe, smacznego.
„Przyprawą potrawy jest głód”.
Cyceron (II/I w. p.n.e.)