Drobiowy gyros

Drobiowy gyros

Ostatnio pochłaniają mnie przygotowania do wakacji, więc nie mam zbyt dużo czasu na wymyślanie i próbowanie nowych przepisów. Do wakacji co prawda jeszcze trochę czasu zostało, ale ponieważ czeka nas długa podróż z dziećmi, trzeba się naprawdę dobrze przygotować - to wręcz niewiarygodne, ile rzeczy trzeba wziąć ze sobą!

Dzisiejszy przepis pochodzi z któregoś z niedawnych numerów "Soli i pieprzu".

Robiąc ten gyros drugi raz, zrezygnowałabym z dodawania na końcu koncentratu pomidorowego, bo marynata jest wystarczająco dobra.

Składniki:

750 g mięsa z piersi indyka lub kurczaka

sok z jednej cytryny

po 1 łyżce świeżego tymianku i oregano

50 ml oliwy z oliwek

4 ząbki czosnku

1 mała papryczka chilli

sól, pieprz

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 średnia cebula

Z soku cytrynowego, oliwy, chilli, czosnku i przypraw przygotuj marynatę. Mięso pokrój na plastry, następnie na cienkie paski, i zanurz w marynacie. Zostaw na co najmniej 30 minut. W międzyczasie pokrój cebulę na plastry. Mięso dokładnie osącz na sicie z marynaty, następnie partiami smaż na teflonowej patelni na złoty kolor. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa, zeszklij cebulę, dodaj koncentrat pomidorowy (jak napisałam wyżej, ten krok bym pominęła) i smaż przez chwilę.

Dodaj mięso i wymieszaj całość.

Podawaj z surówką z kapusty i papryki w sosie czosnkowym.

Zdjęcie - Drobiowy gyros  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów