Drobiowe pulpety w lekkim sosie pieczarkowym
Przychodzę z przepisem na drobiowe pulpety w lekkim sosie pieczarkowym. Pulpety usmażyłam na oleju Optima Omega 3, który idealnie sprawdza się w użyciu na ciepło.
Olej Optima Omega 3 to:
✅️ naturalne źródło Omega 3,
✅️ wsparcie dla zdrowego serca,
✅️ wielofunkcyjność: nadaje się do smażenia, a także spożywania na zimno np. do sałatek,
✅️ ciemna szklana butelka i ochrona przed utratą wartości odżywczych,
✅️ dostępność: praktycznie w każdym markecie – Carrefour, Kaufland, Stokrotka i wybrane sklepy.
❤️ Koniec września to okres, kiedy świętuje się Światowy Dzień Serca ❤️
Składniki na drobiowe pulpety w lekkim sosie pieczarkowym:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju Optima Omega 3
- 4 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki serka śmietankowego
- 1 łyżeczka mąki
- sól
- pieprz
- suszone zioła
- świeża natka pietruszki
Jak zrobić drobiowe pulpety w lekkim sosie pieczarkowym?
Mięso z kurczaka zmielić dwukrotnie – można też użyć gotowego mięsa mielonego. Mielone mięso przełożyć do miski, dodać sól, pieprz oraz suszone zioła. Uformować okrągłe pulpety i obtoczyć w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać cztery łyżki oleju Omega Optima 3. Smażyć drobiowe pulpety na rumiany kolor.
Podsmażone drobiowe pulpety zalać wodą – ok. pół szklanki. Dodać umyte i pokrojone pieczarki oraz cebulę. Całość dusić do miękkości warzyw.
Następnie dodać trzy łyżki dowolnego serka śmietankowego.
Jeśli sos pieczarkowy chcemy zagęścić, to należy zmieszać łyżeczkę mąki w 3/4 szklanki wody i wlać do sosu.
Drobiowe pulpety w lekkim sosie pieczarkowym przed podaniem posypać pokrojoną drobno natką pietruszki.
Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 20 min.
Stopień trudności: łatwe