Drobiowe pulpety w lekkim sosie pieczarkowym

Drobiowe pulpety w lekkim sosie pieczarkowym

Zdjęcie - Drobiowe pulpety w lekkim sosie pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przychodzę z przepisem na drobiowe pulpety w lekkim sosie pieczarkowym. Pulpety usmażyłam na oleju Optima Omega 3, który idealnie sprawdza się w użyciu na ciepło.

Olej Optima Omega 3 to:

✅️ naturalne źródło Omega 3,
✅️ wsparcie dla zdrowego serca,
✅️ wielofunkcyjność: nadaje się do smażenia, a także spożywania na zimno np. do sałatek,
✅️ ciemna szklana butelka i ochrona przed utratą wartości odżywczych,
✅️ dostępność: praktycznie w każdym markecie – Carrefour, Kaufland, Stokrotka i wybrane sklepy.

❤️ Koniec września to okres, kiedy świętuje się Światowy Dzień Serca ❤️

 

Składniki na drobiowe pulpety w lekkim sosie pieczarkowym:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju Optima Omega 3
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki serka śmietankowego
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól
  • pieprz
  • suszone zioła
  • świeża natka pietruszki

Zdjęcie - Drobiowe pulpety w lekkim sosie pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić drobiowe pulpety w lekkim sosie pieczarkowym?

Mięso z kurczaka zmielić dwukrotnie – można też użyć gotowego mięsa mielonego. Mielone mięso przełożyć do miski, dodać sól, pieprz oraz suszone zioła. Uformować okrągłe pulpety i obtoczyć w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać cztery łyżki oleju Omega Optima 3. Smażyć drobiowe pulpety na rumiany kolor.

Podsmażone drobiowe pulpety zalać wodą – ok. pół szklanki. Dodać umyte i pokrojone pieczarki oraz cebulę. Całość dusić do miękkości warzyw.

Następnie dodać trzy łyżki dowolnego serka śmietankowego.

Jeśli sos pieczarkowy chcemy zagęścić, to należy zmieszać łyżeczkę mąki w 3/4 szklanki wody i wlać do sosu.

Drobiowe pulpety w lekkim sosie pieczarkowym przed podaniem posypać pokrojoną drobno natką pietruszki.

 

Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 20 min.
Stopień trudności: łatwe

Kategorie przepisów