Dresdner Eierschecke – drezdeński sernik z jajeczną pianką
            Dresdner Eierschecke, czyli drezdeński sernik z jajeczną pianką to duma Saksonii i Turyngii! Wcale mnie to nie dziwi, gdyż to ciasto z delikatną puszystą masą na wierzchu jest przepyszne! Po powrocie z Drezna długo wspominałem smak tego klasycznego wypieku, który miałem okazję skosztować w Conditorei Café Kreutzkamm, więc czym prędzej przejrzałem niemieckie blogi kulinarne i postanowiłem jak najszybciej go upiec, a następnie podzielić się z Wami przepisem. Jak powiedział niemiecki pisarz Erich Kästner: „Die Eierschecke ist eine Kuchensorte, die zum Schaden der Menschheit auf dem Rest des Globus unbekannt geblieben ist.„ – „Eierschecke to ciasto, które ze szkodą dla ludzkości pozostało nieznane reszcie świata„. Postanowiłem to zmienić i przybliżyć Wam recepturę, bo zdecydowanie warto poznać to ciasto!
Dresdner Eierschecke składa się tradycyjnie z trzech warstw: ciasta drożdżowego, sernika na bazie twarogu i piankowego kremu waniliowego. Stąd pochodzi również nazwa wypieku. Schecke to określenie na XIV-wieczną odzież męską, która składała się z tuniki z wąską talią, noszonej z pasem biodrowym. Drezdeńskim piekarzom ten deser od razu przypomniał tę część garderoby i ochrzcili nią wypiek. Obecnie spotyka się wiele wariacji na temat tego wypieku. Czasami w masie serowej znajdziemy rodzynki, niekiedy jest ona zupełnie pomijana, a przede wszystkim zazwyczaj pojawia się obecnie dodatek wanilii, która dawniej była produktem luksusowym.
Przeglądając różne receptury na Dresdner Eierschecke miałem ogromny mętlik w głowie, jak poprawnie przygotować jajeczno-budyniową masę. O ile drożdżowy spód i sernik specjalnie nie różnią się od polskich wypieków, o tyle sposobów wykonania charakterystycznej pianki znalazłem wiele różnych. Niektóre zakładały ugotowanie budyniu, a następnie dodanie do gorącej masy żółtek oraz masła i kolejno po przestudzeniu bezy z niewielką ilością cukru. Inne zaś wystudzenie budyniu, a następnie wzbogacenie o kogel-mogel i ubicie z miękkim masłem przed dodaniem ubitej piany. Po głowie chodziło mi jeszcze przygotowanie tradycyjnego budyniu na żółtkach niczym crème pâtissière. Jednakże koniec końców za wieloma przepisami postanowiłem wykorzystać budyń w proszku, odtwarzając trochę smak ciasta od Omy i wzbogaciłem całość o cukier waniliowy. Z pewnością zabierając się za wypiek, istotne są jednak trzy rzeczy: masa budyniowa przed dodaniem piany z białek musi być wystudzona, ciasto należy wstawić do mocno nagrzanego piekarnika, aby utworzyła się skorupka na wierzchu i należy je wystudzić w uchylonym piekarniku, aby pianka zbyt mocno nie opadła.
Mimo wszystko zadowolony jestem z mojego eksperymentu, dlatego nie czekając dłużej, dzielę się z Wami przepisem na ten drezdeński sernik z jajeczną pianką. Jest naprawdę pyszny, a budyniowa masa jest bardzo fluffy. Dresdner Eierschecke to zdecydowanie doskonały sernik, który warto poznać bliżej. Można wybrać się do Drezna, albo upiec go z moim przepisem w domu. 😉

Dresdner Eierschecke – dresdeński sernik z jajeczną pianką
Ilość porcji: 16
Składniki na Dresdner Eierschecke:
Ciasto drożdżowe:
- 200 g mąki
 - 10 g świeżych drożdży (lub 5 g suszonych)
 - 25 g cukru
 - 10 g cukru waniliowego
 - 50 ml mleka
 - szczypta soli
 - 1 jajko
 - 40 g roztopionego masła
 
Masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego w wiaderku
 - 100 g cukru
 - 10 g cukru waniliowego
 - 25 g skrobi ziemniaczanej
 - sok z połowy cytryny (2-3 łyżki)
 - 1 jajko
 
Jajeczna pianka:
- 5 jajek
 - 750 ml mleka
 - 150 g masła
 - 160 g cukru
 - 20 g cukru waniliowego
 - 80 g budyniu waniliowego (2 saszetki na 500 ml mleka)
 - szczypta soli
 
Jak przygotować Dresdner Eierschecke?
Ciasto drożdżowe
- Do letniego mleka wkrusz drożdże, dodaj cukier i łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. (W przypadku suszonych drożdży możesz ten etap pominąć, dodając drożdże bezpośrednio do mąki).
 - Do miski wsyp pozostałą mąkę, dodaj cukier waniliowy oraz sól. Wymieszaj. Wbij jajko i dodaj rozczyn.
 - Wyrób ciasto, aż będzie odchodzić od dna miski. Następnie wlej roztopione i przestudzone masło i wyrabiaj jeszcze chwilę, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstaw na minimum pół godziny.
 
Masa serowa
- Twaróg przełóż do miski, wsyp cukier oraz cukier waniliowy, wbij jajko, dodaj sok z cytryny oraz skrobię.
 - Całość zmiksuj do dokładnego połączenia się składników. Odstaw.
 
Jajeczna pianka
- Żółtka oddziel od białek. Białka odstaw, zaś żółtka ubij z 80 g cukru na puszystą masę.
 - W rondelku zagotuj 500 ml mleka wraz z 80 g cukru i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko przelej do szklanki, wsyp budyń i dokładnie wymieszaj go w mleku.
 - Garnek z mlekiem na moment ściągnij z ognia, wlej mleko z budyniem i dokładnie wymieszaj. Masę wstaw na mały ogień i gotuj kilka minut, aż powstanie gęsty budyń. Zestaw z ognia.
 - Do gorącego budyniu dodaj pokrojone na kawałki masło i mieszaj całość energicznie, aż połączy się z masą. Kolejno dodaj ubite żółtka i ponownie dokładnie wymieszaj z budyniem. Gotową masę przykryj kontaktowo folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch i odstaw do wystudzenia na ok. godzinę.
 - Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Kolejno połącz je delikatnie z budyniową masą, mieszając całość rózgą (piana z białek musi się całkowicie połączyć z budyniem).
 
Pieczenie
- Blaszkę o wymiarach 25x35 cm pokryj papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieć i rozwałkuj bezpośrednio na papierze do pieczenia, formując spód ciasta.
 - Następnie wylej masę serową i wyrównaj całość szpatułką.
 - Na sam koniec wylej jajeczno-budyniową masę i wyrównaj.
 - Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra-dół). Po ok. 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez 30 minut, uważając, aby wierzch ciasta zbytnio się nie spiekł (powinien być złoto-brązowy). W razie potrzeby zmniejsz temperaturę do 160°C.
 - Po tym czasie wystudź ciasto przez godzinę w lekko uchylonym piekarniku. Eierschecke krój na porcje dopiero, jak całkiem wystygnie.
 
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
*Na podstawie przepisów ze stron: einfach backen oraz Simone’s Backideen.

