Dresdner Eierschecke – drezdeński sernik z jajeczną pianką

Dresdner Eierschecke – drezdeński sernik z jajeczną pianką

Dresdner Eierschecke, czyli drezdeński sernik z jajeczną pianką to duma Saksonii i Turyngii! Wcale mnie to nie dziwi, gdyż to ciasto z delikatną puszystą masą na wierzchu jest przepyszne! Po powrocie z Drezna długo wspominałem smak tego klasycznego wypieku, który miałem okazję skosztować w Conditorei Café Kreutzkamm, więc czym prędzej przejrzałem niemieckie blogi kulinarne i postanowiłem jak najszybciej go upiec, a następnie podzielić się z Wami przepisem. Jak powiedział niemiecki pisarz Erich Kästner: „Die Eierschecke ist eine Kuchensorte, die zum Schaden der Menschheit auf dem Rest des Globus unbekannt geblieben ist. – „Eierschecke to ciasto, które ze szkodą dla ludzkości pozostało nieznane reszcie świata„. Postanowiłem to zmienić i przybliżyć Wam recepturę, bo zdecydowanie warto poznać to ciasto!

Dresdner Eierschecke składa się tradycyjnie z trzech warstw: ciasta drożdżowego, sernika na bazie twarogu i piankowego kremu waniliowego. Stąd pochodzi również nazwa wypieku. Schecke to określenie na XIV-wieczną odzież męską, która składała się z tuniki z wąską talią, noszonej z pasem biodrowym. Drezdeńskim piekarzom ten deser od razu przypomniał tę część garderoby i ochrzcili nią wypiek. Obecnie spotyka się wiele wariacji na temat tego wypieku. Czasami w masie serowej znajdziemy rodzynki, niekiedy jest ona zupełnie pomijana, a przede wszystkim zazwyczaj pojawia się obecnie dodatek wanilii, która dawniej była produktem luksusowym.

Przeglądając różne receptury na Dresdner Eierschecke miałem ogromny mętlik w głowie, jak poprawnie przygotować jajeczno-budyniową masę. O ile drożdżowy spód i sernik specjalnie nie różnią się od polskich wypieków, o tyle sposobów wykonania charakterystycznej pianki znalazłem wiele różnych. Niektóre zakładały ugotowanie budyniu, a następnie dodanie do gorącej masy żółtek oraz masła i kolejno po przestudzeniu bezy z niewielką ilością cukru. Inne zaś wystudzenie budyniu, a następnie wzbogacenie o kogel-mogel i ubicie z miękkim masłem przed dodaniem ubitej piany. Po głowie chodziło mi jeszcze przygotowanie tradycyjnego budyniu na żółtkach niczym crème pâtissière. Jednakże koniec końców za wieloma przepisami postanowiłem wykorzystać budyń w proszku, odtwarzając trochę smak ciasta od Omy i wzbogaciłem całość o cukier waniliowy. Z pewnością zabierając się za wypiek, istotne są jednak trzy rzeczy: masa budyniowa przed dodaniem piany z białek musi być wystudzona, ciasto należy wstawić do mocno nagrzanego piekarnika, aby utworzyła się skorupka na wierzchu i należy je wystudzić w uchylonym piekarniku, aby pianka zbyt mocno nie opadła.

Mimo wszystko zadowolony jestem z mojego eksperymentu, dlatego nie czekając dłużej, dzielę się z Wami przepisem na ten drezdeński sernik z jajeczną pianką. Jest naprawdę pyszny, a budyniowa masa jest bardzo fluffy. Dresdner Eierschecke to zdecydowanie doskonały sernik, który warto poznać bliżej. Można wybrać się do Drezna, albo upiec go z moim przepisem w domu. 😉

Zdjęcie - Dresdner Eierschecke – drezdeński sernik z jajeczną pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dresdner Eierschecke – dresdeński sernik z jajeczną pianką

Ilość porcji: 16

Składniki na Dresdner Eierschecke:

Ciasto drożdżowe:

  • 200 g mąki
  • 10 g świeżych drożdży (lub 5 g suszonych)
  • 25 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 50 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 40 g roztopionego masła

 

Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego w wiaderku
  • 100 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 25 g skrobi ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny (2-3 łyżki)
  • 1 jajko

 

  Jajeczna pianka:

  • 5 jajek
  • 750 ml mleka
  • 150 g masła
  • 160 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 80 g budyniu waniliowego (2 saszetki na 500 ml mleka)
  • szczypta soli

Jak przygotować Dresdner Eierschecke?

Ciasto drożdżowe

  1. Do letniego mleka wkrusz drożdże, dodaj cukier i łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. (W przypadku suszonych drożdży możesz ten etap pominąć, dodając drożdże bezpośrednio do mąki).
  2. Do miski wsyp pozostałą mąkę, dodaj cukier waniliowy oraz sól. Wymieszaj. Wbij jajko i dodaj rozczyn.
  3. Wyrób ciasto, aż będzie odchodzić od dna miski. Następnie wlej roztopione i przestudzone masło i wyrabiaj jeszcze chwilę, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstaw na minimum pół godziny.

 

  Masa serowa

  1. Twaróg przełóż do miski, wsyp cukier oraz cukier waniliowy, wbij jajko, dodaj sok z cytryny oraz skrobię.
  2. Całość zmiksuj do dokładnego połączenia się składników. Odstaw.

 

  Jajeczna pianka

  1. Żółtka oddziel od białek. Białka odstaw, zaś żółtka ubij z 80 g cukru na puszystą masę.
  2. W rondelku zagotuj 500 ml mleka wraz z 80 g cukru i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko przelej do szklanki, wsyp budyń i dokładnie wymieszaj go w mleku.
  3. Garnek z mlekiem na moment ściągnij z ognia, wlej mleko z budyniem i dokładnie wymieszaj. Masę wstaw na mały ogień i gotuj kilka minut, aż powstanie gęsty budyń. Zestaw z ognia.
  4. Do gorącego budyniu dodaj pokrojone na kawałki masło i mieszaj całość energicznie, aż połączy się z masą. Kolejno dodaj ubite żółtka i ponownie dokładnie wymieszaj z budyniem. Gotową masę przykryj kontaktowo folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch i odstaw do wystudzenia na ok. godzinę. 
  5. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Kolejno połącz je delikatnie z budyniową masą, mieszając całość rózgą (piana z białek musi się całkowicie połączyć z budyniem).

 

  Pieczenie

  1. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm pokryj papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieć i rozwałkuj bezpośrednio na papierze do pieczenia, formując spód ciasta.
  2. Następnie wylej masę serową i wyrównaj całość szpatułką.
  3. Na sam koniec wylej jajeczno-budyniową masę i wyrównaj.
  4. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra-dół). Po ok. 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez 30 minut, uważając, aby wierzch ciasta zbytnio się nie spiekł (powinien być złoto-brązowy). W razie potrzeby zmniejsz temperaturę do 160°C.
  5. Po tym czasie wystudź ciasto przez godzinę w lekko uchylonym piekarniku. Eierschecke krój na porcje dopiero, jak całkiem wystygnie.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square

*Na podstawie przepisów ze stron: einfach backen oraz Simone’s Backideen.

Zdjęcie - Dresdner Eierschecke – drezdeński sernik z jajeczną pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Dresdner Eierschecke – drezdeński sernik z jajeczną pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów