Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim

Zdjęcie - Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dorsz ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim zrobiony w 2 wersjach: filet obłożony świeżymi liśćmi szpinaku i filet na dużej ilości szpinaku duszonego z czosnkiem. Ja nie przepadam za szpiankeim w dużej ilości więc zdecydownie bardziej smakowała mi wersja pierwsza, mojej mamie druga. Czyli dla każdego coś miłego icon smile Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim

SKŁADNIKI:
2 duże filety z dorsza
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie szpinaku (150g)
ząbek czosnku
marynata do ryb Knorr
cytryna
1 jajko

Filety z dorsza opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny i posypać marynatą, odstawić.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić 3/4 opakowania szpinaku i poddusić przez kilka minut. Dodać sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość dokładnie wymieszać i poddusić jeszcze razem przez 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
Ciasto francuskie podzielić na połowę.
Na jednej połowie położyć na środku kilka świeżych listków szpianku.
Na to położyć filet z dorsza i obłożyć go szpiankiem.

Zdjęcie - Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przykryć ciastem i zakleić dokładnie ze wszystkich stron.
Na drugi kawałek ciasta położyć uduszony szpinak, na niego dorsza i przykryć szpiankiem. Owinąć dokładnie ciastem i zakleić.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Obie rolady posmarować roztrzepanym jajem i wstawić do piekarnika na około 25-30 minut, aż rolady będą złote. (Ja piekłam na termoobiegu).
Podawać gorące z sałatką.

Zdjęcie - Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami pf button both Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim

Przepisy z tych kategorii

Galette z persymoną i burakiem

Galette z persymoną i burakiem

food² food²
Food Square

Faworki z Lyonu. Bugnes lyonnaises

Faworki z Lyonu. Bugnes lyonna…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Mini tarty z ciasta francuskiego z pomidorkami i serem feta

Mini tarty z ciasta francuskie…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Francuska tarta jabłkowa
2

Francuska tarta jabłkowa

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Zielone pomidory, pesto i kozia feta. Tarta bardzo jesienna…

Zielone pomidory, pesto i kozi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tarta cytrynowa aromatyzowana zieloną herbatą z maślankowym kremem chantilly
1

Tarta cytrynowa aromatyzowana…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Przepisy z tych kategorii

Ciasto pietruszkowe
1

Ciasto pietruszkowe

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Dyniowa zupa na oleju kokosowym

Dyniowa zupa na oleju kokosowy…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Meksykańska pikantna potrawka z kurczakiem i fasolą

Meksykańska pikantna potrawka…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Fasolka po bretońsku na słodko

Fasolka po bretońsku na słodko

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni

Śniadaniowe bułeczki z pestkam…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Galette z persymoną i burakiem

Galette z persymoną i burakiem

food² food²
Food Square