Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim

Zdjęcie - Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dorsz ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim zrobiony w 2 wersjach: filet obłożony świeżymi liśćmi szpinaku i filet na dużej ilości szpinaku duszonego z czosnkiem. Ja nie przepadam za szpiankeim w dużej ilości więc zdecydownie bardziej smakowała mi wersja pierwsza, mojej mamie druga. Czyli dla każdego coś miłego icon smile Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim

SKŁADNIKI:
2 duże filety z dorsza
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie szpinaku (150g)
ząbek czosnku
marynata do ryb Knorr
cytryna
1 jajko

Filety z dorsza opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny i posypać marynatą, odstawić.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić 3/4 opakowania szpinaku i poddusić przez kilka minut. Dodać sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość dokładnie wymieszać i poddusić jeszcze razem przez 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
Ciasto francuskie podzielić na połowę.
Na jednej połowie położyć na środku kilka świeżych listków szpianku.
Na to położyć filet z dorsza i obłożyć go szpiankiem.

Zdjęcie - Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przykryć ciastem i zakleić dokładnie ze wszystkich stron.
Na drugi kawałek ciasta położyć uduszony szpinak, na niego dorsza i przykryć szpiankiem. Owinąć dokładnie ciastem i zakleić.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Obie rolady posmarować roztrzepanym jajem i wstawić do piekarnika na około 25-30 minut, aż rolady będą złote. (Ja piekłam na termoobiegu).
Podawać gorące z sałatką.

Zdjęcie - Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami pf button both Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim

Przepisy z tych kategorii

Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Salsa pomidorowa

Salsa pomidorowa

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Twarożek wiejski z ogórkiem, rzodkiewką i zieleniną, z dodatkiem jajka - śniadanie na wynos

Twarożek wiejski z ogórkiem, r…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Leczo z dynią i papryką

Leczo z dynią i papryką

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Klasyczne połączenie - szpinak i łosoś. Tarta.

Klasyczne połączenie - szpinak…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Cukinia marynowana w zalewie curry

Cukinia marynowana w zalewie c…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Szybka tarta z pieczarkami

Szybka tarta z pieczarkami

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Tarta z kremem budyniowym i owocami
1

Tarta z kremem budyniowym i ow…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Najważniejsza suknia w życiu kobiety i najprostsze ciasto z truskawkami. Galette
1

Najważniejsza suknia w życiu k…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Tarta z ciasta francuskiego z botwinką i kozim serem

Tarta z ciasta francuskiego z…

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

Tarta serowa ze szparagami

Tarta serowa ze szparagami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Sos remoulade - prawie fit
1

Sos remoulade - prawie fit

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit