Dorsz zapiekany z porami i suszonymi pomidorami
2 filety z dorsza
4 plastry pomidorów suszonych
1 por
1 ząbek czosnku
100 ml śmietanki 30%
sól, pieprz
sok z cytryny
2 łyżki posiekanej bazylii
1 łyżka oliwy
Pomidory zalać gorącą wodą, tak aby były w niej zanurzone. Kiedy zrobią się miękkie, pokroić na małe kawałki.
Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Białą część pora pokroić w krążki.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim por i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodać pokrojone pomidory.
Podlać wodą, w której moczyły się pomidory i śmietanką. Zagotować.
Dodać połowę bazylii, sól i pieprz do smaku.
Kawałki ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Na ryby wyłożyć warstwę pora z pomidorami. Podlać sosem.
Naczynie z rybą wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C i zapiekać ok. 20 min.
Gotową rybę posypać resztą posiekanej bazylii.