Dorsz zapiekany z porami

Zdjęcie - Dorsz zapiekany z porami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

300 g polędwicy z dorsza

2 pory

1 łyżeczka tymianku

2 łyżki przecieru pomidorowego

1 ząbek czosnku

2 łyżki oleju

sok z cytryny

sól, pieprz

 .

 

 Rybę opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

Białe części pora pokroić w krążki.

Olej rozgrzać w garnku, zeszklić na nim por, dodać przecier pomidorowy, czosnek, tymianek, doprawić solą i pieprzem.

Por przesmażyć chwilę , w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę pora, na niej rybę, a na niej pozostały por. 

Naczynie przykryć i wstawić  na pół godziny do piekarnika nagrzanego do temp. 200º C.

 

Przepisy z tych kategorii

Ryba smażona w cieście
1

Ryba smażona w cieście

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Smażona ryba
1

Smażona ryba

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Halibut z pieca
1

Halibut z pieca

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Świeża makrela pieczona

Świeża makrela pieczona

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Paluszki rybne w cieście filo z chrzanowym twarożkiem
2

Paluszki rybne w cieście filo…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kotlety mielone z dorsza - super smaczne
4

Kotlety mielone z dorsza - sup…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit