Dorsz zapiekany z porami

Dorsz zapiekany z porami
przepis:

300 g polędwicy z dorsza

2 pory

1 łyżeczka tymianku

2 łyżki przecieru pomidorowego

1 ząbek czosnku

2 łyżki oleju

sok z cytryny

sól, pieprz

Rybę opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

Białe części pora pokroić w krążki.

Olej rozgrzać w garnku, zeszklić na nim por, dodać przecier pomidorowy, czosnek, tymianek, doprawić solą i pieprzem.

Por przesmażyć chwilę , w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę pora, na niej rybę, a na niej pozostały por.

Naczynie przykryć i wstawić na pół godziny do piekarnika nagrzanego do temp. 200º C.

Zdjęcie - Dorsz zapiekany z porami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów