Dorsz w pikantnym sosie pomidorowym
Na moim blogu zdecydowanie za mało jest ryb, niestety spowodowane jest to mięsnym gustem mojej połówki, ale postaram się to zmienić:) Tymczasem proponuję niezwykle łatwy i szybki przepis na dorsza w pikantnym sosie pomidorowym autorstwa Gordona Ramsaya z jego fenomenalnej książki „Szef kuchni po godzinach”. Wprawdzie w oryginale użyty jest witlinek, jednak dorsz także sprawdził się doskonale. Podałam go z makaronem, lekką sałatką i grillowanymi warzywami. Było pysznie, polecam!
Scroll down for recipe in English
Dorsz w pikantnym sosie pomidorowym
(4 servings)
Składniki:
- 4 filety z dorsza, bez skóry (po 150 g każdy)
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego
- 1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku, posiekane w drobną kostkę
- 2 filety anchois, posiekane
- spory chlust białego wytrawnego wina (1/3 szklanki)
- 100 ml bulionu rybnego lub drobiowego
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- szczypta suszonych płatków chili
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- duża szczypta cukru pudru
- kilka kropel sosu tabasco (lub więcej jak lubisz bardziej pikantnie)
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej i wrzuć cebulę. Dopraw solą i pieprzem i smaż przez 4-6 minut, do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek i anchois, po czym smaż kolejne dwie minuty.
- Teraz wlej wino i gotuj aż prawie całkowicie odparuje, po czym wmieszaj pomidory, chili, oregano i bazylię. Duś sos przez około 30 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać a sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem, sosem tabasco i cukrem pudrem do smaku.
- Gdy sos będzie już gotowy, dopraw filety solą i pieprzem, po czym połóż je na sosie i przykryj patelnię dobrze dopasowaną pokrywką. Gotuj na średnim ogniu, od trzech do czterech minut, aż ryba przestanie być surowa w środku.
- Wyłóż ryby na talerze i podawaj je z dużą ilością sosu.
Smacznego!
English version
Cod in piquant tomato sauce
(4 servings)
Ingredients:
- 4 skinless pieces of cod (150 g each)
- 2 tbsp olive oil
- 1 large onion, chopped finely
- 3 cloves garlic, finely chopped
- 2 anchovy fillets, chopped
- splash of dry white wine
- 100 ml fish stock, chicken stock or water
- 400 g canned diced tomatoes
- pinch of dried chili flakes
- 1/2 tsp dried oregano
- 1/2 tsp dried basil
- pinch of caster sugar
- few drops of tabasco sauce
Przygotowanie:
- Heat the oil in a pan for which you have a tight fitting lid, over low-medium heat. Cook the onion with a pinch of salt and pepper until it begins to soften, about 4-6 minutes. Add the chopped garlic and anchovy fillets and cook another two minutes.
- Add the splash of white wine and let simmer until the pan is quite dry. Stir in the stock, tomatoes, chili, oregano and basil. Let simmer for about 30 minutes until the tomatoes have broken down and the sauce has thickened. Taste and adjust the seasoning with tabasco sauce and caster sugar.
- When sauce is cooked, season fillets with salt and pepper, and lower into the sauce. Cover with tight-fitting lid, and steam fish over medium heat, three to four minutes, until firm and opaque.
- When fish is cooked, lift out of the pan with large spatula and serve topped with a generous portion of sauce.
Enjoy!