Dorsz pieczony pod kruszonką

Prosty sposób na niebanalne danie. Sposób przygotowania ryby sprawia, że jej mięso pozostaje soczyste a jego delikatny smak przyjemnie kontrastuje z aromatyczną, chrupiącą kruszonką.

2
Kalorie245
kcalSkładniki2 filety z dorsza
30 g bułki tartej
15 g masła
1 ząbek czosnku
½ papryczki chili
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
skórka starta z 1/3 cytryny
kilka kropel soku z cytryny
sól, pieprz
- Czosnek obrać, drobno posiekać, umieścić w miseczce. Papryczkę chili pozbawić nasion, posiekać, dodać do czosnku razem z natką pietruszki i skórką z cytryny, wymieszać.
- Rozgrzać patelnię, roztopić masło, dodać bułkę tartą, szybko wymieszać, wsypać do miseczki z pozostałymi składnikami. Dodać odrobinę soku z cytryny, wymieszać.
- Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w temperaturze 190 stopni przez 10 minut, następnie wyciągnąć, posypać kruszonką i piec przez kolejne 5 minut.
