Dorada z patelni czyli pyszny pomysł na obiad
Dorada z patelni, danie proste a jakże pyszne:)
Dorada z patelni to danie które bardzo lubię a zdecydowanie za rzadko robię.
Gdy widzimy rybę w sklepie, całą, nie wypatroszoną to ja przynajmniej do jakiegoś czasu, bałam się je kupić .. bo co ja z nią zrobi. Aż brałam udział w jednych a potem kolejnych warsztatach gdzie braliśmy ryby na tzw warsztat.
A teraz ryby znalazły się u mnie w domu i dawaj wzięłam rybę do ręki i poczułam się jak mi się klapka w głowie otwiera i już wiedziałam jak ją wyczyścić i każdy kolejny krok. A Wam o tym opowiem.
Dorada z patelni
- 1 dorada na osobę
- 1 plasterek cytryny
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
Doradę należy umyć pod bieżącą zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Delikatnie pod łuskę nożem zeskrobać łuski.
Doradę przeciąć od spodu i wyjąć wnętrzności.
Doradę z każdej strony posolić i doprawić pieprzem. Do dziury przez nas zrobionej od spodu, włożyć po plasterku cytryny.
Doradę kładziemy na boku na desce do krojenia i zrobić nożem na każdej stronie nacięcia – kratkę.
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem.
Położyć na rozgrzanym tłuszczu rybę i smażyć z każdej strony na średnim ogniu po około 5 minut.
Ściągamy gorącą rybę z patelni na talerz, podajemy z cytryną.
U mnie jako dodatek były ziemniaki z piekarnika z sosem czosnkowym oraz rukola z pomidorami.
Smacznego !
Moja dorada pochodziła ze sklepu Tesoro del Mar .