Domowy zakwas na żurek

Przygotowanie domowego zakwasu na żurek jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Wszystkie składniki mieszamy w słoiku i doglądamy raz dziennie przez około 3-4 dni, żeby je przemieszać. Do zakwasu zawsze dodaję skórkę z chleba razowego, to przyśpiesza proces jego powstawania, ale nie jest konieczne. Bez skórki będzie trzeba po prostu poczekać na zakwas 2-3 dni dłużej. Gotowy, przelany do butelki zakwas można przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie. Z podanej proporcji wychodzi około 600 ml zakwasu, co starcza na 2 litry żurku.

1 szklanka mąki żytniej typ 2000
3 szklanki letniej wody
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
skórka z chleba razowego
- Do dużego słoika wsypać mąkę, dodać wodę, wymieszać. Dodać obrane ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i skórkę z chleba razowego, ponownie wymieszać. Wierzch słoika przykryć czystą, kuchenną ściereczką lub gazą i odstawić w ciepłe miejsce. Zakwas należy raz dziennie przemieszać. Po 3-4 dniach zakwas powinien być gotowy. Czuć wówczas charakterystyczny kwaskowy zapach. Należy go przelać przez sito wyłożone gazą, następnie wlać do butelki i przechowywać w lodówce.