Domowy sos tatarski z marynowanymi warzywami
Bez jakich dań na wielkanocnym stole nie wyobrażacie sobie Świąt? U mnie obok baby, sernika i faszerowanych jajek nie może zabraknąć sosu tatarskiego. Mogę jeść go praktycznie ze wszystkim i smarować nim świeże pieczywo niczym masłem. Chociaż nie wiem, czy to normalna praktyka? ? Bez bicia przyznaję się, że często kupuję gotowy sos tatarski. To moje mały guilty pleasure, ale na Święta musi być on przygotowany samodzielnie; najlepiej od podstaw wraz z domowym majonezem. Jednak w tym przepisie pominąłem ten krok, bo zakładam, że dacie sobie radę sami. ?
Aby przygotować dobry sos tatarski, potrzeba dużo marynowanych warzyw. W wersji podstawowej dodajemy pieczarki, korniszony oraz świeżą cebulkę, najlepiej czerwoną — jest łagodniejsza i bardziej słodka. Często zamiast pieczarek wybieram bardziej szlachetne grzyby, na przykład marynowane podgrzybki przygotowane jesienią, a dla intensywniejszego smaku dodaję również drobno posiekane kapary. Aby sos był lżejszy, polecam wzbogacić go odrobiną jogurtu naturalnego. Łagodzi on również smak zalewy octowej z marynowanych warzyw. Gotowy sos tatarski przyprawiam na koniec tylko solą, pieprzem odrobiną cukru i soku z cytryny. Jeżeli korzystam z gotowego majonezu, to dodaję również odrobinę musztardy, bo ten sklepowy jest zwykle bardzo łagodny. Przed podaniem sos tatarski można również posypać drobno posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Tak przygotowany będzie idealnym dodatkiem do jajek oraz wędlin.
Sos tatarski Łukasz Bez jakich dań na wielkanocnym stole nie wyobrażacie sobie Świąt? U mnie obok baby, sernika i faszerowanych jajek nie może zabraknąć sosu… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 1 słoiczek
Czas przygotowania: 15 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz
Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )
SKŁADNIKI
- 1 szklanka majonezu (można użyć wegańskiego z tego przepisu)
- garść korniszonów
- garść grzybków marynowanych (u mnie podgrzybki, ale mogą być pieczarki)
- 1 łyżka kaparów
- 1 cebulka (polecam czerwoną - jest bardziej łagodna)
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta cukru
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
- Korniszony oraz grzybki pokrój w niedużą kostkę. Cebulę oraz kapary drobno posiekaj.
- Wszystkie warzywa połącz z majonezem. Dodaj jogurt i łyżeczkę soku z cytryny. Gotowy sos przypraw cukrem, pieprzem oraz solą do smaku. Możesz również dodać łyżeczkę musztardy, posiekany koperek lub natkę pietruszki.
- Gotowy sos możesz przechowywać do tygodnia czasu w słoiczku w lodówce.