Domowy pasztet
Domowy, samodzielnie zrobiony pasztet jest o niebo lepszy od wszelkich produktów "pasztetopodobnych", dostępnych w sklepach. Warto poświęcić trochę czasu na jego zrobienie, zwłaszcza, że można wykorzystywać go na wiele sposobów - oczywiście zwyczajnie na chleb, ale także jako nadzienie do pasztecików, ciastek francuskich, lub pierożków. Przepis dostałam od mojej Teściowej.
Składniki:
golonka wieprzowa 1 część (grubsza)
1 kg łopatki wieprzowej
0,5 kg wołowiny lub cielęciny z kością
30 dag wątróbki wieprzowej lub cielęcej
20 dag surowego boczku lub podgardla
3 czerstwe bułki
3-4 jajka
100 g grzybów suszonych lub 200 g pieczarek
marchewka, pietruszka, seler
2 cebule
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy
Mięso (oprócz wątróbki) włóż do garnka i zagotuj razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Powinno gotować się około 3 godzin. Po godzinie dołóż suszone grzyby (pieczarki wystarczy wrzucić pod koniec gotowania), po następnych 30 minutach - włoszczyznę. Na 30 minut przed końcem dodaj pokrojoną cebulę i wątróbkę. Następnie usuń kości z mięsa, dołóż do garnka czerstwe bułki, i zostaw całość do ostygnięcia. Bułki powinny wchłonąć cały rosół. Następnego dnia zmiel wszystko dwa razy, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dokładnie wyrób masę z jajkami. Włóż pasztet do formy wysypanej tartą bułką i piecz w 200 stopniach przez około godzinę. Krój po wystygnięciu.