Domowy jogurt aromatyzowany kwiatami czarnego bzu z truskawkową granitą
„Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego samo w sobie i jego przetwory powinny stanowił stały element zdrowego i smacznego jadłospisu” Ja nie wyobrażam sobie śniadania bez naturalnego jogurtu z owocami i domową granolą, wiosennego chłodnika beż maślanki, młodych ziemniaków z koperkiem bez zsiadłego mleka, czy w końcu kromki razowca bez twarożku z ziołami i rzodkiewkami.
Składniki na 4-5 porcji
Czas przygotowania: 15 min + chłodzenie
Jogurt:
1 l świeżego mleka
4 łyżki naturalnego jogurtu
4 baldachy kwiatów czarnego bzu
Granita truskawkowa :
500 g truskawek
1/4 szklanki wody
1/2 szklanki syropu z kwiatów czarnego bzu
4 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Jogurt - mleko przelewamy do garnka, dodajemy baldachy kwiatów i wolno podgrzewamy całość do 40 stopni, usuwamy kwiaty, dodajemy jogurt, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 12 h
2. Granita - truskawki oczyszczamy i pozbywamy szypułek, dodajemy do blendera z wodą, sokiem i syropem, miksujemy na gładką masę, przelewamy do foremki i wstawiamy do zamrażalnika, po ok 30 minutach mieszamy energicznie widelcem, powtarzamy tą czynność co 30 minut przez ok 2 h, kryształki lodu po tym czasie już się nie wytrącą i można pozwolić granicie się zamrozić,
3. Przed podaniem przełożyć granitę do lodówki na ok 20 min żeby lekko zmiękła 4. Po 12 h mleko powinno przeobrazić się w jogurt, podajemy z granitą
Nareszcie się pojawiły, krajowe, aromatyczne truskawki i nie bez powodu pojawiają się razem z kwiatami czarnego bzu, już jakiś czas temu odkryłam, że to doskonałe małżeństwo.
Mleko dość często przerabiam na jogurt, ser lub po prost zakwaszam do młodych ziemniaków. Ostatnio jednak odkryła, że mleko bardzo łatwo łapie aromaty i nie zastanawiałam się długo żeby utopić w nim baldachy kwiatów czarnego bzu.
Granita to prosty deser na letnie wieczory, bardzo popularne we Włoszech, zwłaszcza w wersji cytrynowej, to po prostu zmiksowane owoce z wodą i aromatami , można ją przygotować z dowolnych owoców.